Filtriranje
hr en de
0 0
0 0
Početna Proizvodi Knjige Povijest Svjetska povijest AUSTROUGARSKA VOJSKA U PRVOME SVJETSKOM RATU

AUSTROUGARSKA VOJSKA U PRVOME SVJETSKOM RATU

Šifra: 234183
(0)Ostavi recenziju
Godina izdanja: 2014
Država: HRVATSKA
Jezik izdanja: hrvatski
Uvez: Tvrdi uvez
Broj stranica: 331
Format: 24,5 cm
ISBN: 978-953-7892-22-7
Nakladnik: DESPOT INFINITUS
Cijena
$ 27,84

U klubu štedite $ 0,84.

U cijenu je uključen PDV. Za Europsku Uniju od 01.07.2021. cijena proizvoda i poštarine može varirati prema stopi poreza za zemlju isporuke.

Želite li uštedjeti $ 0,84 na ovoj narudžbi i postati član Dominović kluba?

Dostupno u roku 1-7 dana
O knjizi
U Hrvatskoj se do nedavno relativno malo znalo i pisalo o postrojbama austrougarske vojske, jer je to znanje, kao i sjećanje sudionika godinama sustavno „brisano“ iz kolektivne svijesti i povijesti koju su „skladali“ pobjednici. Više se o austrougarskoj vojsci moglo saznati iz beletristike, poput Hašekovog „Dobrog vojnika Švejka“ ili Krležinog „Hrvatskog boga Marsa“ nego iz stručne literature koja za to razdoblje do hrvatske samostalnosti praktički nije ni postojala. Zbivanja u navedenim romanima ipak su subjektivna i podložna osobnom uvjerenju autora. Jaroslav Hašek je, primjerice, kao Čeh i socijalist iz opravdanih razloga bio nacionalni i „klasni“ protivnik austrijskog političkog i vojnog sustava, koje stoga opisuje s velikom dozom ironije i crnog humora. Za razliku od Hrvatske, koja se poslije Prvoga svjetskog rata ponovno našla na strani gubitnika i umjesto slobode dobila novu još strožu diktaturu, literatura o Prvome svjetskom ratu vrlo je opsežna u drugim državama, posebice u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Italiji, koja se također našla na strani pobjednika, a čak i u Austriji, koja je izgubila i rat i carstvo. Osim popularne postoji i opširna stručna literatura. Stručni prikazi austrijske i austrougarske vojske, njezine organizacije i djelovanja mogu se naći u djelima koja je objavila Austrijska akademija znanosti (serija „Die Habsburger Monarchie 1848-1918“, V. svezak „Die bewaffnete Macht“) ili u stručnim knjigama, primjerice „Österreich-Ungarns letzter Krieg 1914-1918“ („Posljedni rat Austro-Ugarske, 1914.-1918.“), službena povijest austrougarskih oružanih snaga u tom ratu u sedam svezaka, čiji je urednik bio Edmund Glaise von Horstenau (poslije poznatiji kao njemački opunomoćeni general u NDH) i u okviru publikacija koje su objavili Vojnopovijesni muzej u Beču (Militärhistorisches Museum, Wien) ili drugi austrijski izdavači poslije Drugoga svjetskog rata. Opširan pregled austrougarske vojske i njezinog ukupnog djelovanja u Prvome svjetskom ratu napisao je Manfred Rauchensteiner u djelu „Der Tod des Doppeladlers - Österreich-Ungarn und der Erste Weltkrieg“ („Smrt dvoglavog orla - Austro-Ugarska i Prvi svjetski rat“), objavljenom 1993. u Grazu. Postoji i niz manjih izdavačkih kuća, specijaliziranih za austrijsku i austrougarsku vojnu povijest, a u posljednje doba oživjelo je - čak i u Hrvatskoj - detaljno prikazivanje brodova i djelovanja austrougarske ratne mornarice, teme vezane za Jadransko more, koja nam je malo bliža od „suhozemnih“ postrojbi cijelog carstva. O sastavu pojedinih postrojbi, odorama i oružju objavljeno je također niz knjiga i priručnika u angloameričkom govornom području, poput serija „Warrior“, „Men-at-Arms“ i „Campaign“ poznate izdavačke kuće „Osprey“.
Komentari
Ocjena proizvoda
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Česta pitanja
Koji je rok isporuke paketa?

Naručeni proizvodi isporučuju se u roku od 5 radnih dana. Ukoliko neki od proizvoda nije odmah dostupan za isporuku, kupac će o tome biti obaviješten u procesu kupnje. Više informacija o dostavi možete pronaći ovdje.

Dostavljate li u inozemstvo?

Da, dostavu vršimo u sve zemlje svijeta. Informacije o cijenama dostave za pojedine zemlje možete vidjeti ovdje.

Koja je cijena dostave?

Cijena dostave u Republici Hrvatskoj i Sloveniji je 4 € | 30,14 kn, a za narudžbe u iznosu većem od 55 € | 414,30 kn dostava je besplatna. Za više informacija o cijeni dostave u Hrvatskoj i u inozemstvu možete provjeriti ovdje.

Mogu li narudžbu s osobnim preuzimanjem preuzeti na dan kreirane narudžbe?

Svakom kupcu javimo kada su knjige spremne za preuzimanje pa je potrebno pričekati našu obavijest putem e-maila ili telefonskog broja koji ste ostavili kao kontakt u Vašoj narudžbi.

Ne snalazim se u webshop-u, mogu li nekim drugim putem napraviti narudžbu?

Ukoliko imate bilo kakvih problema vezanih uz web narudžbu, uvijek nas možete kontaktirati putem našeg e-maila: [email protected] i telefona: 01 6130 112. Tim putem možete napraviti i narudžbu, a potrebni podatci za narudžbu su: ime i prezime, adresa za dostavu, e-mail i telefonski broj.

Klub vjernih članova

Pravim ljubiteljima knjiga pripremili smo posebni tretman u Dominović Klubu vjernosti.

Članove našeg kluba častimo popustima i pamtimo sve njihove narudžbe.

Saznaj više

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostvarite 10% popusta prilikom prve kupnje.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Instagram
Sendgrid

Google analytics