Filtriranje
hr en de
0 0
0 0
Početna Proizvodi Knjige Religija BLAGI SUDAC GOSPODIN ISUS: komentar i primjena

BLAGI SUDAC GOSPODIN ISUS: komentar i primjena

Šifra: 430575
(0)Ostavi recenziju
Godina izdanja: 2017
Država: HRVATSKA
Jezik izdanja: hrvatski
Uvez: Tvrdi uvez
Broj stranica: 268
Format: 24 cm
ISBN: 978-953-241-547-6
Nakladnik: GLAS KONCILA
Cijena
$ 25,07

U klubu štedite $ 0,75.

U cijenu je uključen PDV. Za Europsku Uniju od 01.07.2021. cijena proizvoda i poštarine može varirati prema stopi poreza za zemlju isporuke.

Želite li uštedjeti $ 0,75 na ovoj narudžbi i postati član Dominović kluba?

Dostupno odmah
O knjizi
Djelo sudskog vikara Krčke biskupije, docenta kanonskog prava na Teologiji u Rijeci, sudskog vikara na Interdijecezanskom ženidbenom sudu prvog stupnja u Rijeci i župnika u Linardićima, prof. Slavka Zeca donosi znanstveno-stručni komentar motuproprija pape Franje "Blagi sudac Gospodin Isus", kojim je Papa reformirao kanonski postupak za parnice proglašenja ništavosti ženidbe. Knjiga je 10. svezak u pravnom nizu »Studia Canonica Croatica«, izdavačke kuće »Glas Koncila« u Zagrebu. U razradi sadržaja knjige autor se vodio strukturom samoga motuproprija "Blagi sudac Gospodin Isus". Knjiga je zato podijeljena na sedam poglavlja: I. Mjerodavno sudište i sudovi; II. Pravo pobijanja ženidbe; III. Pokretanje i istraživanje parnice; IV. Presuda, njezino pobijanje i izvršenje; V. Kraći ženidbeni postupak pred biskupom; VI. Postupak na temelju isprava; VII. Opće odredbe. Naslovi poglavlja i podnaslovi odgovaraju sadržaju pojedinih članaka motuproprija Blagi sudac Gospodin Isus. Knjiga donosi komentar svakog od 21 reformiranih kanona, koji su podijeljeni u šest članaka, te se analizira pravni sadržaj pojedinog kanona i to pod pravno-odredbenim vidom, s posebnim naglaskom na kanonsku tradiciju, dosadašnje zakonodavstvo i pravne izvore, da bi se tako lakše uočilo u čemu je novost pojedine reformirane kanonske odredbe. Istaknute su dvije novosti: ukidanje dvostruke jednoznačne presude za izvršnost presude o ništavosti i uvođenje kraćeg postupka pred biskupom kad su razlozi za ništavost ženidbe očiti. Drugi je vid te knjige više praktične naravi, kojim se želi pokazati i mogućnost provedbe pojedine kanonske odredbe u sudskoj praksi, imajući pritom u vidu preporuku pape Franje da postupci za proglašenje ništavosti ženidbe budu jednostavniji, brži i dostupniji strankama, kao i pravila postupanja pridodana na kraju motuproprija pod nazivom "Način postupanja u parnicama za proglašenje ništavosti ženidbe". U "Dodatku" se donosi tekst i usporedni popis kanona motuproprija "Blagi sudac Gospodin Isus" i motuproprija "Blagi i milosrdni Isus" kojim je Papa reformirao Zakonik kanona istočnih Crkava, te se mogu vidjeti istovjetne odredbe kad su u pitanju ženidbeni postupci, imajući u vidu specifičnosti jednog i drugog kanonskog prava, nadasve što se tiče crkvenog ustrojstva, običaja i stege. Sadržaj knjige može pomoći svima koji sudjeluju u pastoralnoj istrazi ili rade na crkvenim sudovima (sucima, braniteljima veze, odvjetnicima, bilježnicima). Knjiga je izdana odobrenjem Biskupskog ordinarijata u Krku pa može poslužiti i kao sveučilišni udžbenik, profesorima i studentima teologije i kanonskog prava, ali i svima koji se zanimaju za temu proglašenja ništavosti ženidbe na crkvenim ženidbenim sudovima.
Komentari
Ocjena proizvoda
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Česta pitanja
Koji je rok isporuke paketa?

Naručeni proizvodi isporučuju se u roku od 5 radnih dana. Ukoliko neki od proizvoda nije odmah dostupan za isporuku, kupac će o tome biti obaviješten u procesu kupnje. Više informacija o dostavi možete pronaći ovdje.

Dostavljate li u inozemstvo?

Da, dostavu vršimo u sve zemlje svijeta. Informacije o cijenama dostave za pojedine zemlje možete vidjeti ovdje.

Koja je cijena dostave?

Cijena dostave u Republici Hrvatskoj i Sloveniji je 4 € | 30,14 kn, a za narudžbe u iznosu većem od 55 € | 414,30 kn dostava je besplatna. Za više informacija o cijeni dostave u Hrvatskoj i u inozemstvu možete provjeriti ovdje.

Mogu li narudžbu s osobnim preuzimanjem preuzeti na dan kreirane narudžbe?

Svakom kupcu javimo kada su knjige spremne za preuzimanje pa je potrebno pričekati našu obavijest putem e-maila ili telefonskog broja koji ste ostavili kao kontakt u Vašoj narudžbi.

Ne snalazim se u webshop-u, mogu li nekim drugim putem napraviti narudžbu?

Ukoliko imate bilo kakvih problema vezanih uz web narudžbu, uvijek nas možete kontaktirati putem našeg e-maila: [email protected] i telefona: 01 6130 112. Tim putem možete napraviti i narudžbu, a potrebni podatci za narudžbu su: ime i prezime, adresa za dostavu, e-mail i telefonski broj.

Klub vjernih članova

Pravim ljubiteljima knjiga pripremili smo posebni tretman u Dominović Klubu vjernosti.

Članove našeg kluba častimo popustima i pamtimo sve njihove narudžbe.

Saznaj više

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostvarite 10% popusta prilikom prve kupnje.