Kako pročitati jednu knjigu tjedno?

Jeste li znali da se svake godine objavi oko 2.2 milijuna novih knjiga? Čitanje knjiga postao je jedan od popularnih hobija, posebno u vrijeme karantene kada smo imali više vremena za čitanje, međutim kako sada kada nismo zatvoreni u svojim domovima i dalje čitati redovito? Toliko je novih autora i knjiga koji su vrijedni pažnje, ali pronaći vrijeme za čitanje čini nam se skoro pa nemoguće – zato vam donosimo savjete kako čitati više.

1.    Popunite svoje vrijeme
Svaki dan na putu do posla, vozite se javnim prijevozom određen broj minuta u kojima uživate u pogledu na grad ili ljude – zašto ne biste uživali u omiljenom štivu? Pronađite vrijeme u danu kada zapravo ne radite ništa, odnosno kada ne možete raditi ništa drugo nego primjerice voziti se u tramvaju i čitajte. Neka u svakom praznom hodu pročitate 1 stranicu, na kraju dana zasigurno ćete pročitati pokoje poglavlje. 

2.    Odredite si čitanje kao prioritet
Jedan dio svojeg slobodnog vremena odredite da je vaše vrijeme za čitanje. Umjesto da gledate po tisućiti put reprizu iste humoristične serije na televiziji ili bezumno vrtite po društvenim mrežama, uzmite knjigu u ruke i uživajte u novim iskustvima koje vam ona donosi. 

3.    Realističnim ciljevima do uspjeha
Nije realno da ćete svaku večer prije spavanja pročitati 150 stranica knjige. Možda će vas vaš cilj motivirati u početku, no kada nekoliko puta ne uspijete doseći svoj cilj – osjećat ćete se obeshrabreno. Postavite si male ciljeve koje znate da ćete ispuniti – 10 stranica ili jedno poglavlje dobar je početak stvaranja kvalitetne čitalačke navike.

4.    Čitanje u društvu
Čitanje u društvu može vas potaknuti da čitate više kad vidite da osoba do vas također čita. Ako vam je teško čitati s nekim jer želite pričati i komentirati – uvijek možete na internetu potražiti takozvane reading along videa u kojima čitate zajedno s poznatom osobom, influencerom ili drugim ljudima koji pokušavaju ostvariti svoj dnevni cilj čitanja. A ako volite čitati s nekim uživo, svakako vam preporučujemo učlanjenje u book club koji će vas dodatno potaknuti da čitate. 

5.    Tehnika brzog čitanja
Najefikasniji način čitanja velikog broja knjiga u kratko vrijeme je tehnika brzog čitanja. Iako se čini kao da je nevjerojatno moći čitati doslovno 5 puta brže (prosjek je 200-300 riječi u minuti), brzim čitanjem moguće je postići čak 1500 riječi u minuti!Uz malo prakse i vježbe svakako je ostvariv cilj. Čitate li 5 puta brže, svaku ćete knjigu pročitati 5 puta brže. Čini se kao dobar plan za puno čitanja. 

A u potrazi za svim knjigama koje ćete pročitati ove godine nakon ovih naših savjeta, Knjižara DOMINOVIĆ nudi pregršt naslova iz različitih žanrova. Možete pronaći svjetske klasike, novu književnost, strane i domaće autore, prozu ili poeziju. Budete li zaista čitali jednu knjigu dnevno, preporučujemo da se učlanite u njihov klub vjernosti jer Knjižara DOMINOVIĆ nagrađuje sve vjerne čitatelje dodatnim popustima. Knjižara DOMINOVIĆ sinonim je za dobru knjigu.
 

Komentari

(0)
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.