Iz njihove naklade donosimo vam povijesne poslastice poput Korčule pod Venecijom u XV. stoljeću, a tu su još Historia Mongalorum - dvojezična, latinsko-hrvatska knjiga Ivana da Plana Carpinija, franjevca iz 13. stoljeća koji je posjetio Mongole

 

Književni krug Split posljednjih se nekoliko desetljeća profilirao kao jedan od najozbiljnijih čuvara hrvatske i europske baštine, ustanovu kojoj je osnovna svrha objavljivanje baštine hrvatske pisane riječi i poticanje proučavanja te baštine. Osnovala ga je skupina splitskih intelektualaca (mahom književnika i sveučilišnih profesora humanističkih struka) 1979. godine. Književni krug Split danas okuplja više od stotine književnika, umjetnika i znanstvenika, poglavito iz Splita, ali i Trogira, Zadra, Zagreba i drugih gradova.
Iz njihove naklade donosimo vam povijesne poslastice poput knjige Korčula pod Venecijom u XV. stoljeću, a tu su još Historia Mongalorum - dvojezična, latinsko-hrvatska knjiga Ivana da Plana Carpinija, franjevca iz 13. stoljeća koji je posjetio Mongole i prenio detaljne opise njihova života, običaja i kulture, knjiga Dalmatinci (i jedna Dalmatinka) u Prvom svjetskom ratu i mnoge druge.

"Kao tranzitna luka, Korčula je trebala dati svoju infrastrukturu na raspolaganje jadranskoj plovidbi, što je, u svakom slučaju, bila obveza koja je oživljavala trgovinu, ali je u više navrata prouzročila sukobe između zahtjeva velike plovidbe i ekonomskih interesa Korčulana; oni su trebali pomagati mornarima koji su silazili s galija da bi pribavili proizvode koji su im bili potrebni, ponekad s dosta grubim metodama."

Oliver Jens Schmitt - Korčula pod Venecijom u XV. stoljeću
 

Komentari

(0)
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.