U svojem opusu Synopsis ima i biblioteku Iz Bosne Srebrene koja sadrži izabrane tekstove iz književnosti bosanskih franjevaca od XVI. do XX. stoljeća te mnoge druge

 

Izdavačka kuća Synopsis iz Sarajeva orijentirana je na istraživanja kulturnopovijesne, etnosocijalne, religijske, književnopovijesne, politološke i povijesne problematike, kako Bosne i Hercegovine tako i susjednih zemalja, uključujući i Hrvatsku. Posebno vode računa o afirmaciji književnog, kulturnog i znanstvenog stvaralaštva bosanskohercegovačkih Hrvata koji integralno pripadaju bosanskohercegovačkoj i hrvatskoj kulturi.
U suradnji s izdavačkom kućom Ex Libris iz Rijeke pokrenuli su četiri nove biblioteke – Ecumenica, Judaica, Islamica i Ars haeretica – u kojima se, prvi put u nas, sustavno prevode i objavljuju temeljna djela židovske, kršćanske i islamske teologijsko-filozofijske baštine.
Iz njihove naklade izdvajamo:

El Shatt - Dalmatinci u pustinji, autora Branka Radonića, koja se bavi zbjegom Dalmatinaca na kraju Drugog svjetskog rata u Dalmaciji, Italiji i Egiptu kroz poglavlja koja pokrivaju svaki aspekt društvenog života logorskih gradova. Prema našem mišljenju riječ je o neprocjenjivom povijesnom djelu koje na više od 800 stranica donosi svjedočanstva izbjeglica, 1100 bilješki i više od 150 fotografija, karata, tablica i grafikona.

Nevjerničko čuđenje: o kršćanstvu, autora Navida Kermanija, koja se sastoji od četrdesetak kratkih tekstova o kršćanskoj sakralnoj umjetnosti iz pera jednog inovjerca sa sjajnim uvidima u likovnost i izvanrednim reprodukcijama klasičnih europskih slikara (Veronesea, Rembrandta, El Greca, Caravaggia, Boticcelija, Dürera, Boscha...). Autor se bavi i odnosima među religijama.

Ćaća & mater, prozno djelo Ružice Popović za koje sama autorica kaže da je zapravo riječ o dnevniku kroz 30-te godine života te pokušaju shvaćanja što život zapravo jest.

U svojem opusu Synopsis ima i biblioteku Iz Bosne Srebrene koja sadrži izabrane tekstove iz književnosti bosanskih franjevaca od XVI. do XX. stoljeća te mnoge druge.

Komentari

(0)
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.