- Najzastupljenija kategorija nam je moderna i suvremena povijest nakon čega slijedi jezikoslovlje - kaže nam voditeljica prodaje Alenka Barišić.

 

Izdavačka kuća Srednja Europa stacionirana je u Zagrebu, a osnovana je 2001. godine. Prepoznatljiva je po znanstvenim i stručnim knjigama. Započevši s izdavanjem knjiga povijesne tematike, tvrtka je proširila izdavački program na knjige iz područja kulturne baštine, etnologije i lingvistike. Sva izdanja visoke su kvalitete, stavljaju hrvatsku kulturu i povijest u srednjoeuropski kontekst i promiču interkulturni dijalog. Godine 2019. izdavački program proširen je pokretanjem biblioteke dječjih izdanja SEzam – Srednja Europa za mlade, u kojoj je objavljeno više od 20 naslova za djecu i mlade istaknutih domaćih i stranih autora. Izdavačka kuća Srednja Europa može se pohvaliti s 30-ak izdanih naslova godišnje. 
- Najzastupljenija kategorija nam je moderna i suvremena povijest nakon čega slijedi jezikoslovlje - kaže nam voditeljica prodaje Alenka Barišić.
A sada malo o najprodavanijim i novim naslovima koji dolaze iz Srednje Europe.

Christian Axboe Nielsen, Nismo mogli vjerovati... Raspad Jugoslavije 1991-1999. 
Prevela s danskoga Dorotea Smešnjak.

Autor na temelju haške i druge povijesne dokumentacije rekonstruira i analizira propast Jugoslavije te politička i vojno-redarstvena zbivanja 1990-ih, kao i kasniji put ove regije prema Europskoj uniji. Knjiga je u Danskoj, gdje je objavljena 2018. dobila brojne pozitivne recenzije, a nezavisni list Information proglasio ju je najboljom knjigom na ovu temu.


Federico Tenca Montini, ...Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945-1954.

Talijanski povjesničar Federico Tenca Montini u knjizi ...Trst ne damo! Jugoslavija i Tršćansko pitanje 1945-1954. iznova interpretira, podsjeća i objašnjava što se u deset godina događalo između dvije države i dva bloka. Knjiga je to koja govori o sukobljavanju Zapada i Istoka, raspravlja o pravu naroda na samoopredjeljenje, ali se bavi i razmišljanjima o ratnom plijenu, kazni i nagradi, odnosu velikih i malih nacija, krivim odlukama u prošlosti, odgovornosti za ratne zločine, spremnosti za žestok otpor, karizmatičnim vođama.


Egidio Ivetić, Povijest Jadrana. More i njegova civilizacija
Prevela s talijanskoga Anita Buhin.

Knjiga opisuje povijest jadranskih obala od prahistorije do ulaska Hrvatske u Europsku uniju.


Jože Pirjevec, Partizani
Prevela sa slovenskoga Anita Peti-Stantić.

Slovenski povjesničar i akademik Jože Pirjevec prikazao je djelovanje partizana u svim dijelovima podijeljene i okupirane zemlje, glavne bitke (koje su u poslijeratnoj socijalističkoj Jugoslaviji poprimile mitsku dimenziju), odnose nacionalnih pokreta otpora i centra oko Vrhovnog štaba te odnose unutar samog partizanskog vodstva na čelu s Josipom Brozom Titom, pitanja kolaboracije, otpora i revolucije, kao i mnoge brutalne događaje u ratu uključujući poratne pokolje koje je objektivno smjestio u okvire europskog poraća. 
 

Maciej Czerwinski, Hrvatska. Povijest, kultura, ideje
Preveli s poljskoga Magdalena Najbar-Agičić i Damir Agičić.

Poljski slavist, književni kritičar i prevoditelj, profesor na Jagelonskom sveučilištu u Krakovu, Maciej Czerwinski u knjizi na više od 500 stranica kroz šest poglavlja predstavlja zbivanja i procese od devetog stoljeća do danas donoseći sintezu hrvatske kulturne povijesti.
 

Neda Pintarić Kujundžić, Slavenske korijenske univerzalije

Knjiga predstavlja važan i iznimno dragocjen doprinos jezikoslovnim slavističkim istraživanjima jer objedinjuje znanja nekoliko lingvističkih disciplina.
Na 994 stranice knjige, svaki od 29 članaka opremljen je Uvodom, tablicom s osam rubrika slavenskih leksema sličnih korijena, a potom slijede etimološko-semantička analiza leksema iz tablice te pojedini leksemi kao natuknice za pragmafrazeme iz navedenih jezika. Na kraju svakoga članka (poglavlja) slijedi zaključak.
U knjizi se nalazi više od 2000 hrvatskih leksema iz književnoga, razgovornoga, dijalektalnoga ili arhaičnoga jezika s oblicima imenica, pridjeva, glagola analiziranih u tablicama prema asocijacijskoj metodi.
 

 

Komentari

(0)
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.