Intrige, diplomatska nadmudrivanja, ljubavni odnosi... Izmišljen svijet inspiriran hrvatskom povijesti

 

Guy Gavriel Kay poznati je kanadski fantasy pisac, a ako još niste, vrijeme je da se upoznate s njegovim djelima

Ako volite hard-core fantasy koji obiluje neviđenim bićima („Gospodar prstenova“, „Pjesma vatre i leda“), magijom i nevjerojatnim moćima, vjerojatno će vam djelo Guya Gavriela Kaya „Neki davni sjaj“ biti, pa nazovimo to tako, prelagan. Jer ova se knjiga lako može čitati kao povijesni roman, što na neki način i jest odlika Kayjeva pisanja. Smješten u svijet koji podsjeća na razdoblje renesanse i mediteranske prostore od Jadranskog mora do Venecije, Firence i Dubrovnika, čitanjem ove knjige zemljovid radnje knjige čini vam se poprilično poznat iako su imena potpuno izmišljena – Batiara, Seressa, ali imamo i ponešto poznatiju Firentu.

Plan – vođenje knjižare

A knjiga „Neki davni sjaj“ počinje sjećanjem glavnog lika na dane svoje mladosti kad je upoznao niz likova, smještenih u to vrijeme i prostor, koji su mu obilježili daljnji tijek života, odnosno sljedećih 20-ak godina.

Riječ je o sinu krojača Daniu koji u poprilično napetim trenucima upozna plemkinju Adriu i od tog trenutka njegov život krene neplaniranim smjerom, a Adria nezaboravna uspomena. S obzirom na to da je sin krojača, nije visoko na društvenoj ljestvici, ali svojom dovitljivošću i inteligencijom Danio se uspijeva popeti društvenim i, nazovimo to tako, poslovnim ljestvama koje njegov život usmjere u puno uzbudljivijem smjeru posebice jer mu je plan bio vođenje knjižare. Intrige, prevrati, slučajni susreti, diplomatska nadmudrivanja i raznoliki likovi koje je život oblikovao u brutalne osobe, ali i u osobe s dozom pravičnosti, zaokupit će vam pažnju do kraja knjige.

Guy Gavriel Kay naizgled jednostavnim rečenicama uspijeva natjerati čitatelja da se zapita o vlastitu životu i donošenju odluka koje većinom oblikuju svačiji život. Kriva odluka u jednom trenutku život odvede u potpuno drugom smjeru i to je činjenica primjenjiva i na izmišljene i na stvarne svjetove. Najzanimljivije u svijetu Guya Gavriela Kaya jest ta spona koja spaja niz likova i kroz naizgled kratkotrajne susrete isprepliće njihove sudbine. To je ujedno i autorova sposobnost koju provlači kroz sve svoje knjige.

Pomagao sinu J.R.R.Tolkiena

Ukoliko niste upoznati sa svjetovima Gaya Gavriela Kaya, dopustite da vam ih ukratko predstavim. Kanadski je pisac, dobitnik niza nagrada za svoje fantasy priče i kao što sam na početku istaknula, poznat je po svom talentu za pisanje koji se kreće između žanrova fantastike i povijesne fikcije. Hrvatsku je posjetio nekoliko puta i, kako su zabilježili novinari, zaintrigirala ga je burna hrvatska povijest pa se nerijetko u njegovim kasnijim djelima mogu naći poveznice s određenim hrvatskim gradovima pa i senjskim uskocima, koji se letimično spominju i u knjizi „Neki davni sjaj“.  

Počinjete li prvi put s upoznavanjem djela Guya Gavriela Kaya preporučujemo trilogiju Fionavarska tapiserija. Priča je to o petero studenata koji bivaju uvučeni u magični svijet Fionavara, uz pomoć maga Lorena Srebrnplaštog, a gdje otkrivaju svoje iznimne sudbine u kontekstu puno šire priče. Još neka od poznatijih djela Guya Gavriela Kaya su i „Tigana“, koja se smatra i njegovim najboljim uratkom, pa svijet inspiriran kineskom dinastijom Tang „Svjetla trešnjinog cvijeta“ do knjige „Odjedriti u Sarant“ ili „Lavova Al-Rassana“. Inače, Kay je pomagao sinu slavnog pisca J.R.R. Tolkiena na uređivanju Silmarilliona, povijesti Međuzemlja. U ponudi knjižare Dominović, uz knjigu „Neki davni sjaj“ možete pronaći i „Djeca zemlje i neba“, još jedan biser iz Kayjeva opusa.

Koju god knjigu odaberete, kako se popularno kaže, nećete pogriješiti jer sva Kayjeva djela pravi su fantasy slatkiš i potpuno vas iznenadno uvuku u baš svaki svijet.

Komentari

(0)
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.