NOVO! Marko Perojević - Petar Kružić: kapetan i knez grada Klisa

Izuzetan strateški položaj na mjestu prilaza iz unutrašnjosti prema središnjoj Dalmaciji, odnosno Splitu, dalo je Klisu posebnu važnost u zbivanjima počevši od prapovijesti do 20. stoljeća. Jedan dio bogate kliške povijesti obradio je povjesničar Marko Perojević u knjizi Petar Kružić: kapetan i knez grada Klisa objavljenoj u Zagrebu 1931. godine. Marko Perojević (Trogir, 1876. – Sarajevo, 1943.) publicist i povjesničar, bavio se osobito crkvenom poviješću u doba hrvatskih narodnih vladara, a u posebnom fokusu bila mu je povijest Klisa i Trogira – Petar Kružić, kapetan i knez grada (1931.), Život i djela Petra Kružića kliškog i senjskog kapetana (1932.) i Klis u turskoj vlasti (1936.).

Perojević se pri pisanju djela Petar Kružić, kapetan i knez grada najprije usredotočio na prikaz povijesti Klisa od početka 15. stoljeća i sukoba onodobnih sila (Mletačke Republike, Osmanskog Carstva i Habsburške Monarhije). U to se potom uvlači lik hrvatskog vojskovođe Petra Kružića (1491. – 1537.) koji se kao odličan i hrabar ratnik istakao u borbama protiv Osmanlija kraj Senja, u Solinu i Klisu zbog čega im je bio trn u oku, a naročito zbog njegove uspješne obrane i držanja Klisa zajedno s uskocima. Strateško značenje tvrđave nad prijevojem između Kozjaka i Mosora, bolje rečeno između solinskosplitskog bazena i unutrašnjosti Dalmacije, bilo je iznimno važno u svim vremenima. Perojević je stručno i pregledno izložio sve okolnosti i zbivanja koja su pratila život Petra Kružića koji nije bio nimalo lak. Svoju priču o Kružiću on je iznio na temelju objavljenih arhivskih izvora što svemu daje dodatnu vjerodostojnost. Čitajući knjigu ne možemo se oteti dojmu o teškom razdoblju hrvatske povijesti u kojem je Kružić živio i u kojem je položio svoj život za obranu domovine. Njegova borbenost i držanje postali su legendarni kao i uskoci koji su nakon pada Klisa pod osmansku vlast 1537. godine prešli u Senj.

Djelo Petar Kružić, kapetan i knez grada Marka Perojevića nije dakle životopis samo jednog vojskovođe već dio povijesti Klisa, Dalmacije i Hrvatske u cjelini. Objasnio je – temeljem izvornih arhivskih isprava – prilike koje su pratile Kružićev životni put, ali i cjelovit kontekst vremena koji je kondicionirao zbivanja oko Klisa u prvim desetljećima 16. stoljeća. Knjiga nije, unatoč nizu novih priloga, izgubila na svojoj važnosti, osobito zbog jasnoće pripovjedanja. Upravo zbog toga, a i zbog bogatstva tekstualnih podataka knjiga Petar Kružić, kapetan i knez grada i danas je nezaobilazno štivo za povjesničare, povjesničare umjetnosti kao i za sve čitatelje koje zanima ratna i vojna povijest splitskog i salonitanskog područja, ali i hrvatska povijest općenito.

Iz recenzija Josipa Belamarića i Arsena Duplančića.

Daljne informacije o knjizi pronađite na linku.

Komentari

(0)
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.