Evanđelje svetog Cuthberta džepno je izdanje Evanđelja po Ivanu. Uvezano je u drvene korice, presvučene crvenom kožom te je, s obzirom na starost - u izvrsnom stanju

 

Knjige imaju svoju vrijednost, pravu, materijalnu, financijsku, neke imaju sentimentalnu za pojedince, bilo da vam ju je darovao netko bliski, voljeni ili naprosto obožavate neki naslov. 
Ovdje ćemo se pozabaviti ovim prvim dijelom - novčanom vrijednosti neke knjige, odnosno novcem koji je netko bio spreman "iskrcati" za nju. Iz jednadžbe ćemo pokušati izdvojiti pisma i dokumente koja su u nekim slučajevima vrijedili milijune eura, poput, recimo, Ustava SAD-a, za kojeg je Kenneth C. Griffin 2021. dao 43,2 milijuna dolara.
Tu ćemo ubrojiti i pisma Zhao Mengfua, kineskog učenjaka iz prijelaza 13. u 14. stoljeće, čija su dva rukopisa 2019. prodana za 35 milijuna dolara. Takvih primjera ima stvarno mnogo. Mi ćemo se zadržati na knjigama. 

Prvi na ljestvici je velikan Leonardo da Vinci i njegov rukopis koji je danas poznat kao Kodeks Leicester. Rukopis nije jedan tekst, već mješavina Leonardovih opažanja i teorija o astronomiji i svojstvima vode, stijena, fosila, zraka i svjetla. Kodeks je dobio ime po Thomasu Cokeu, grofu od Leicestera, koji ga je kupio 1717. A sada dolazimo do zanimljivosti iz modernog doba. Kodeks je kupio Bill Gates na Christie'sovoj aukciji 11. studenog 1994. u New Yorku za 30.802.500 američkih dolara. Danas bi kodeks vrijedio oko 60 milijuna dolara, ako se uzme u obzir inflacija. Gates redovito posuđuje Kodeks Leicester za izložbe diljem svijeta, a čak je skenirao stranice te ih je nudio kao screensavere i wallpapere za osobna računala.

Mormonova knjiga drži rekord za najskuplji religijski tekst ikada prodan. Godine 2017. Crkva Isusa Krista Svetaca Posljednjeg dana potrošila je 35 milijuna dolara (41,8 milijuna danas) na ovu rukom pisanu knjigu iz 1830. Taj je tekst korišten za tiskanje najranijih primjeraka Mormonove knjige.

Evanđelje svetog Cuthberta (St Cuthbert Gospel) je u stvari džepno izdanje, 138 puta 92 milimetra, Evanđelja po Ivanu napisano na latinskom jeziku napisano na 92 folije od pergamenta. Uvezano je u drvene korice, presvučene crvenom kožom. To je jedan od rijetkih preostalih rukopisa iz ranog anglosaksonskog razdoblja, a s obzirom na starost - u izvrsnom je stanju. Legenda kaže da je sveti Cuthbert bio s knjižicom pokopan, ali su je izvadili iz njegova lijesa u 12. stoljeću. Od tada se čuvala u Durhamskoj katedrali te ju je 2012. kupila Britanska knjižnica za 14,34 milijuna dolara. 

The Whole Book of Psalmes Faithfully Translated into English Metar, koji se obično naziva Knjiga Bay Psalm, je psaltir prvi put tiskan 1640. u Cambridgeu, Massachusetts. Bila je to prva knjiga tiskana u Britanskoj Sjevernoj Americi, samo 20 godina nakon dolaska hodočasnika u Plymouth pa samo prema toj činjenici predstavlja značajno postignuće. Knjiga je doživjela nekoliko izdanja te je ostala u upotrebi više od stoljeća. Knjiga iz 1640. prodana je na aukciji 2103. godine za 14,2 milijuna dolara, što ju čini jednom od najvrjednijih tiskanih knjiga na svijetu. Kupio ju je David Rubenstein, američki je financijer, milijarder i filantrop. Postoji još nekoliko što potpunih što nepotpunih primjeraka.

Evanđelje Henryja Lava (The Gospels of Henry the Lion) držalo je titulu najskuplje knjige na svijetu sve dok Bill Gates nije kupio Kodeks Leicester 1994. godine. Evanđelje je Henrik Lav, vojvoda od Saske, namijenio za oltar Djevice Marije u katedrali u Brunswicku. Smatra se remek-djelom tadašnjeg iluminiranja knjiga i vjeruje se da datira iz 1188. Prodana je na dražbi 1983. skupini ponuditelja među kojima su bili njemačka savezna vlada i drugi privatni donatori za 11,7 milijuna dolara, a današnja vrijednost bi joj bila više od 30 milijuna dolara. Zbog sigurnosnih razloga knjiga se javnosti pokazuje samo jednom svake druge godine.

Ptice Amerike (The Birds of America) fascinantno je djelo prirodoslovca i slikara Johna Jamesa Audubona koja sadrži ilustracije širokog spektra ptica Sjedinjenih Država. Autor ju je stvarao od 1827. do 1838. Sastoji se od 435 ručno obojenih otisaka u prirodnoj veličini, izrađenih od graviranih ploča, dimenzija 99 puta 66 centimetara. Da, dobro ste pročitali. Uključuje slike pet izumrlih vrsta ptica. Audubon je pazio na svaki detalj crteža, a čak je slikao i biljke iz staništa pojedinih ptica. Knjiga sadrži detaljne opise ptica, njihove prehrane i ponašanja. E sada, najskuplji primjerak prodan je u prosincu 2010. za 11,57 milijuna dolara. Većina od 119 primjeraka je u rukama muzeja, knjižnica i sličnih institucija, no zna se da ih je nekoliko u privatnim rukama. Da stvar bude još bolja, nekoliko komada knjige The Birds of America je na listi najskupljih knjiga. Sve su došle do milijunskih iznosa. 

Na listi najskupljih knjiga većinom se nalaze djela koja su napravljena prije više stoljeća. Ima tu svega, no među najskuplje se ugurao i jedan moderan autor, odnosno autorica. Pogađate, riječ je o J.K. Rowling. Priča ide ovako. The Tales of Beedle the Bard (Bajke Barda Beedlea) Rowling je izdala u prosincu 2007. Napravila je samo sedam rukom pisanih primjeraka s ilustracijama koja je sama nacrtala. Te su knjige bile nevjerojatno lijepe: uvezane u kožu, sa srebrom i poludragim kamenjem na koricama. Rowling je dala šest od ovih "Moonstone Editions" prijateljima i ljudima koji su radili na knjigama o Harryju Potteru, ali jedna je otišla na aukciju. Očekivana cijena je bila oko 50.000 funti, ali je na kraju dosegla cijenu od 3 milijuna dolara, odnosno 2,7 milijuna eura. J.K. Rowling novac je dala u dobrotvorne svrhe. Normalno izdanje knjige pušteno je u prodaju u prosincu 2008.
 

Komentari

(0)
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.