Posljednju knjigu u serijalu Lucinde Riley napisao je njezin sin Harry, jer je autorica preminula 2021. godine nakon četiri godine borbe s rakom, no ostavila je bilješke kojima se u pisanju vodio njen sin. Knjigu je promovirao lani i u Zagrebu

 

Uživajte u svakom danu!
Živite za trenutak!
Cijenite svaku sekundu – čak i kad vam je najteže.
Voli vas
Vaš Pa (Salt) x

Završna je to poruka za sedam sestara od njihovog tajanstvenog oca Atlasa u završnici serijala Sedam sestara. Pa Salt, pravim imenom Atlas, početna je i završna točka svakog nastavka o posvojenim sestrama i jednoj rođenoj kćerki iz pera irske spisateljice Lucinde Riley
Prvi nastavak Sedam sestara uvod je u potragu sestre Maje za svojim porijeklom i povratak u prošlost Rio de Janeira i Pariza. Svaki sljedeći nastavak u kojem jedna od sestara koje su dobila ime po plejadama iz grčke mitologije odvija se na jednom od dijelova našeg globusa – preko Australije, Škotske, Španjolske, Velike Britanije, Norveške, Amerike, Švicarske… A na ta područja kročila je i Lucinda Riley u svom istraživanju kako bi čim preciznije i maštovitije predstavila sadašnjost i prošlost svake junakinje njene knjige.

Poželjet ćete znati više
No, Lucinda Riley preminula je 2021. nakon što je četiri godine bolovala od raka. Posljednja njena knjiga u serijalu bila je Tajanstvena sestra, o davno izgubljenoj, ali rođenoj kćeri Pa Salta. Činilo se da je serijalu tu kraj, no lani je izašao posljednji nastavak i to upravo priča o tajanstvenom ocu, milijarderu, svjetskom putniku, koji je cijelog života bježao od jedne osobe i činio sve da zaštiti svoje najmilije od prijetnje koja ga je pratila tijekom osamdeset godina života. 
Atlas – Pa Saltovu priču – na papiru je, prema detaljnim bilješkama svoje majke, oživio njezin sin Harry Whittaker, koji je lani u svibnju posljednji nastavak tog popularnog serijala promovirao i u Zagrebu. 
Čitajući prvih sedam nastavaka, a prvi je izašao još 2016. godine, stil pisanja Lucinde Riley vješto vas uvlači u život svake protagonistice. Neke vas se neće toliko dojmiti, a priče drugih sestara (moj izbor Sedam sestara, Mjesečeva sestra…) postepeno će vas toliko uvući da će vam odlaganje knjige, unatoč sklapanju očiju, biti posljednje na umu. I nakon završetka čitanja poželjet ćete znati više. To je, po meni čar pisanja Lucinde Riley, jer mi je kroz svoje pisanje pred očima oživjela Granadu, Norvešku, australsku pustoš, škotsko visočje i Atlantidu, kako je Pa Salt nazvao dom i utočište koje je izgradio za sestre na ženevskom jezeru. 
I onda dolazimo do posljednjeg nastavka – priču o Atlasu – koja se proteže na 682 stranice. 

Radnja se mogla ubrzati
Primijetila sam razliku u stilu pisanja, na trenutke je bilo predetaljno, ista se izreka Lao Tzua „Ako ne promijeniš smjer u kojem ideš, mogao bi završiti tamo kamo si krenuo“, ponavlja previše puta i stječe se dojam da se radnja komotno mogla ubrzati. No, na stranu ti, po meni, nedostaci, Pa Saltova priča treba se pročitati kako bi se konačno dobio kontekst kako su sve njegove posvojene kćeri došle pod njegovo okrilje i kakva je to povijest od najranijeg djetinjstva oblikovala život inteligentnog dječaka i talentiranog violinista koji je pobjegao iz dalekog Sibira da bi došao do Pariza, a od tamo u najudaljenije kutke svijeta. Tko je Elle, što u njegovom životu znače Ma, Georg, Claudia, Kreeg Eszu, kako je postao milijarder i omogućio donekle zaštićen život svojih kćeri koje je spasio od potencijalnih tužnih sudbina… Naravno nema smisla otkrivati, jer vrijedi pročitati posljednji nastavak Atlas – Pa Saltova priča i s melankolijom odložiti knjigu, jer su likovi koji su oživjeli prije osam godina konačno stigli do svojeg – sretnog kraja. 
 

Komentari

(0)
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.