Dvije godine rukopis Harper Lee putovao je od nje do njezine urednice i nazad. Sve dok nije bio savršen. Zadnji dio tog puta bio je naslov: Ubiti pticu rugalicu

 

Nelle Harper Lee, ili samo Harper Lee kako se potpisivala na svoje knjige, autorica je bestselera Ubiti pticu rugalicu iz 1960., a iduće godine za to je djelo dobila Nobelovu nagradu.
No, put do Pulitzerove nagrade nije bio nimalo lagan za nju. Otac je imao velika očekivanje od Harper Lee, koja je rođena 28. travnja 1926. godine te je sanjao o tome da krene njegovim stopama i završi pravo. Pokušala je, ne možemo reći da nije. Prvo je godinu dana pohađala Huntingdon College te se prebacila na Sveučilište u Alabami. Tu je paralelno sa studiranjem pisala za sveučilišne novine. No, na veliko razočarenje svog oca, napustila je i Sveučilište u Alabami pa je "stari" A.C. Lee povukao još jedan potez očajnika. Financirao joj je ljetnu školu u Oxfordu u Engleskoj. Također uzalud. Dobro, uzalud za njega, a na sreću za čovječanstvo i čitatelje. Harper Lee odlučila je nakon toga da će se posvetiti svojoj prvoj ljubavi - pisanju.

Razgovarale satima
Preselila je iz Alabame u New York gdje je jedno vrijeme prodavala avionske karte. U New Yorku se zbližila s brodvejskim skladateljem i tekstopiscem Michaelom Martinom Brownom i njegovom suprugom Joy. Godine 1956. Brownovi su Lee dali impresivan božićni dar - otprilike godišnju plaću kako ne bi trebala raditi te kako bi se posvetila isključivo pisanju. U toj božićnoj čestitki pisalo je: "Imaš godinu dana slobodno od posla da pišeš što god želiš. Sretan Božić." Dala je otkaz i posvetila se peru. I samo da na sekundu skrenemo s teme. Ovaj dio priče mogao bi se protumačiti kao prvi primjer univerzalnog temeljnog dohotka (Universal basic income - UBI). Univerzalni temeljni dohodak je prijedlog socijalne i ekonomske mjere u kojoj svi građani određene populacije redovito primaju minimalni dohodak u obliku bezuvjetne isplate, tj. bez imovinskog cenzusa ili obavljenog rada.
Brownovi su joj također pomogli pronaći agenta, Mauricea Craina. On je, pak, uspio zainteresirati izdavača J. B. Lippincott Company za njezin rad koji je tada imao naslov Idi, postavi stražara (eng. Go Set a Watchman). Radila je s urednicom Tay Hohoff. Dvije godine je trajala ta suradnja na rukopisima i izmjenama teksta. Glavni lik postao je puno mlađi, te je radnja u nekim dijelovima izmijenjena te usavrši ovo, usavrši ono.
Hohoff je kasnije opisala prvi rukopis: "Više je to bio niz anegdota nego potpuno osmišljen roman."
Poruka mladim, neobjavljenim autorima - slušajte svoje urednike.
I zadnji korak na relaciji Lee-Hohoff bio je naslov romana. Odlučeno je da će on biti Ubiti pticu rugalicu.
- Kad se nije slagala s nekim prijedlogom, razgovarali smo o tome, ponekad satima... I ponekad je ona prihvatila moj način razmišljanja, ponekad ja njezin - opisala je Hohoff suradnju.

Samo posveta u knjizi
Danas klasik američke književnost, Ubiti pticu rugalicu preveden je na više od 40 jezika s više od 40 milijuna prodanih primjeraka.
A sada još zanimljivosti. Harper Lee bila je odlična prijateljica s još jednim autorom - Trumanom Capoteom. Poznavali su se još iz djetinjstva. Dok je bila u New Yorku 1950-ih, Lee se ponovno susrela s Capoteom koji je tada bio jedna od književnih zvijezda u usponu. Ujedinili su snage te mu je Lee pomagala s tekstom koji je radio za The New Yorker. Capote je pisao o ubojstvima četiri člana obitelji Clutter te traumatičnom utjecaju tog zločina na njihovu malu zajednicu u Kansasu.
Ispitivala je mještane, obitelj i prijatelje te je istražila cijelu priču s Capoteom. Čak su dobili priliku razgovarati s dvojicom osumnjičenika za zločin.
Ubrzo nakon toga Lee i Capote vratili su se u New York te je počeo raditi na svom članku, koji će se razviti u remek-djelo publicistike In Cold Blood. Lee je Capoteu dala sve svoje bilješke o zločinu, žrtvama, ubojicama, lokalnoj zajednici i još mnogo toga.
Kad je Capoteova knjiga konačno objavljena 1966., između njih dvoje došlo je do - hmm - nesuglasica, u najmanju ruku.
Capote je posvetio knjigu Harper Lee i svom dugogodišnjem ljubavniku, Jacku Dunphyju, ali nije odao priznanje njezinom doprinosu djelu. Lee je bila razočarana.
Harper Lee objavila je svoj drugi roman, Idi, postavi stražara, u srpnju 2015. Priča je ustvari bila prvi nacrt Ubiti pticu rugalicu i pratila je kasnije živote likova iz romana.
Naime, Idi, postavi stražara predana je izdavaču 1957. Kad knjiga nije prihvaćena, već spomenuta urednica Tay Hohoff tražila ju je da revidira priču i da njezin glavni lik Scout postane dijete.
Harper Lee preminula je u veljači 2016. u dobi od 89 godina.

Komentari

(0)
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.