U sjećanje na Arsena Dedića

Arsen Dedić (1938.-2015.), veliki hrvatski glazbenik, rođen je 28. srpnja 1938. godine u Šibeniku kao drugo dijete u siromašnoj, težačkoj obitelji. Bio je jedan od najboljih učenika u šibenskoj gimnaziji te je usporedno pohađao i srednju glazbenu školu. Arsen je svirao flautu, a ljubav prema limenoj glazbi potaknuo je njegov otac Jovan, cijenjeni glazbenik.

Iako je upisao studij prava, prevagnula je ljubav prema glazbi i umjetnosti, zbog čega je nakon tri godine napustio studij i započeo svoju karijeru. Tijekom studija pjevao je u akademskom zboru „Ivan Goran Kovačić“. Pod pseudonimom „Igor Krimov“ napisao je tekst za skladbu „Monarev cha-cha-cha“ pijanista Marija Bogliunija za koju je osvojio nagradu na festivalu „Zagreb '59“ što otvara vrata njegovoj poeziji i brojnim tekstovima za poznate hrvatske glazbenike kao što su Gabi Novak i Ibrica Jusić.

Osim što je bio cijenjeni skladatelj, pjesnik i kantautor, poznat je i po tome što je bio izvrstan književnik i prevoditelj. Njegova prva zbirka pjesama Brod u boci, objavljena je 1971. godine kada odbacuje svoj pseudonim „Igor Krimov“. Zbirka je primljena izuzetno dobro, a nakon njene objave krenuo je u aktivno književno stvaralaštvo i objavio brojne knjige: Zamišljeno pristanište, Hotel Balkan, Hladni rat, Zabranjena knjiga, Kapi za oči i brojne druge.

U ovom tekstu otkrili smo vam samo mali dio Arsenova ispunjena i vrlo zanimljiva života te njegovih književnih postignuća. Ako vas je tekst zaintrigirao da saznate više o Arsenovom životu, književnom i glazbenom stvaralaštvu, preporučujemo vam biografiju Zlatka Galla - Arsen: čovjek kao on. Za ljubitelje Arsenove poezije tu su zbirke pjesama Zidne novine, Zabranjena knjiga, Brod u boci, Kuća pored mora i Kino sloboda, a za ljubitelje književnih kritika i studija tu je San i ludilo – Tin Ujević: scenski portret.

Komentari

(0)
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.