Filtriranje
hr en de
0 0
0 0
Početna Proizvodi Knjige Umjetnost Glazba BREVIS ET FACILIS PSALMORUM QUATTUOR VOCIBUS MODULATIO

BREVIS ET FACILIS PSALMORUM QUATTUOR VOCIBUS MODULATIO

Šifra: 411068
(0)Ostavi recenziju
Godina izdanja: 2006
Država: HRVATSKA
Jezik izdanja: engleski
Jezik izdanja: hrvatski
Uvez: Meki uvez
Broj stranica: 126
Format: 30 cm
ISBN: M-706701-05-9
Cijena
$ 20,19

U klubu štedite $ 0,61.

U cijenu je uključen PDV. Za Europsku Uniju od 01.07.2021. cijena proizvoda i poštarine može varirati prema stopi poreza za zemlju isporuke.

Želite li uštedjeti $ 0,61 na ovoj narudžbi i postati član Dominović kluba?

Dostupno odmah
O knjizi
Zbirka Brevis et facilis psalmorum sadrži šest skladbi: psalme Dixit Dominus (psalam 110 (109)), Laudate pueri (psalam 113 (112), Laetatus sum (psalam 122 (121)), Nisi Dominus (psalam 127 (126); 126 (125), 5), Lauda Jerusalem (psalam 147 (146-147), 12-21) i naposljetku Magnificat (Luka 1, 46-55). Tiskana je, prema onodobnim običajima, u pet zasebnih sveščića: Cantus, Altus, Tenor, Bassus i Bassus pro Organo. Oznaku da se radi o "kratkim i laganim psalmima", koju čitamo na naslovnici, valja shvatiti u kontekstu prakse crkvenog muziciranja u Veneciji na početku Seicenta, tj. kao jasan signal glazbenicima izvođačima da su skladbe, barem na izvanjskoj razini, pisane u starijem kasnorenesansnom slogu. Tekstovi Nembrijevih psalama, međutim, ne pripadaju uskom posttridentinskom i protureformacijskom kanonu, kao što tome kanonu ne pripada niti većina drugih psalama koji su se izvodili kako u gradu na lagunama, tako i u priobalnim hrvatskim krajevima od Istre do Dubrovnika. Zvukovna izričajnost "kratkih i laganih psalama" usredotočena je na efektne i funkcionalne izmjene solističkih i tutti grupacija. Na raznovrsne izvoditeljske mogućnosti i različita zvukovna rješenja upućuje bilješka naslovljena Avertimento a Lettori, otisnuta na kraju svakog od pet sveščića u zbirci. Upravo ta bilješka pokazuje da je Nembri dopuštao da se njegove skladbe izvode i u suvremenijem baroknom stilu. Sukcesivnost kasnorenesansnih i baroknih stilskih mogućnosti (tzv. stile misto, kako ga nazivahu onodobni glazbeni teoretičari) srodna je skladateljskim postupcima ranobaroknih skladatelja koji su djelovali u hrvatskim krajevima (npr. Ivan Lukačić, Tomaso Cecchini). Harmonijski su sklopovi u stilu venecijanske glazbe drugog i trećeg desetljeća 17. stoljeća, a u strukturi je prisutan utjecaj Claudija Monteverdija i njegovih vespera iz zbirke Sanctissimae Virgini Missa senis vocibus ad ecclesiarum choros ac Vesperae pluribus decantandae (Venecija, 1610.). Damjan Nembri bio je majstor polifone tehnike, siguran u složenim harmonijskim situacijama, dok mu je orguljski continuo razigran, zahtjevan i inventivan. Zbirka Brevis et facilis psalmorum jedan je od najznačajnijih spomenika hrvatskog glazbenog baroka. Ovo izdanje posvećujemo uspomeni na Dragana Plamenca (1895.-1983.), utemeljitelja suvremene hrvatske muzikologije i znanstvenika međunarodnog ugleda. Posljednje Plamenčevo otkriće i njegova posljednja studija bili su posvećeni upravo Večernjim psalmima Hvaranina Damjana Nembrija.
Komentari
Ocjena proizvoda
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Česta pitanja
Koji je rok isporuke paketa?

Naručeni proizvodi isporučuju se u roku od 5 radnih dana. Ukoliko neki od proizvoda nije odmah dostupan za isporuku, kupac će o tome biti obaviješten u procesu kupnje. Više informacija o dostavi možete pronaći ovdje.

Dostavljate li u inozemstvo?

Da, dostavu vršimo u sve zemlje svijeta. Informacije o cijenama dostave za pojedine zemlje možete vidjeti ovdje.

Koja je cijena dostave?

Cijena dostave u Republici Hrvatskoj i Sloveniji je 4 € | 30,14 kn, a za narudžbe u iznosu većem od 55 € | 414,30 kn dostava je besplatna. Za više informacija o cijeni dostave u Hrvatskoj i u inozemstvu možete provjeriti ovdje.

Mogu li narudžbu s osobnim preuzimanjem preuzeti na dan kreirane narudžbe?

Svakom kupcu javimo kada su knjige spremne za preuzimanje pa je potrebno pričekati našu obavijest putem e-maila ili telefonskog broja koji ste ostavili kao kontakt u Vašoj narudžbi.

Ne snalazim se u webshop-u, mogu li nekim drugim putem napraviti narudžbu?

Ukoliko imate bilo kakvih problema vezanih uz web narudžbu, uvijek nas možete kontaktirati putem našeg e-maila: [email protected] i telefona: 01 6130 112. Tim putem možete napraviti i narudžbu, a potrebni podatci za narudžbu su: ime i prezime, adresa za dostavu, e-mail i telefonski broj.

Klub vjernih članova

Pravim ljubiteljima knjiga pripremili smo posebni tretman u Dominović Klubu vjernosti.

Članove našeg kluba častimo popustima i pamtimo sve njihove narudžbe.

Saznaj više

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostvarite 10% popusta prilikom prve kupnje.