Filtriranje
hr en de
0 0
0 0

ČITANJE POVIJESTI KNJIŽEVNOSTI

Šifra: 220712
(0)Ostavi recenziju
Godina izdanja: 2010
Država: HRVATSKA
Jezik izdanja: hrvatski
Uvez: Tvrdi uvez
Broj stranica: 283
Format: 21 cm
ISBN: 978-9958-581-06-9
Nakladnik: ALFA
Cijena
19,24 €
|
144,96 kn

U klubu štedite 0,58 € | 4,35 kn.

U cijenu je uključen PDV. Za Europsku Uniju od 01.07.2021. cijena proizvoda i poštarine može varirati prema stopi poreza za zemlju isporuke.

Želite li uštedjeti 0,58 € | 4,35 kn na ovoj narudžbi i postati član Dominović kluba?

Dostupno u roku 1-7 dana
O knjizi
Čitanje povijesti književnosti (metodološki modeli književnopovijesnih istraživanja u hrvatskoj znanosti o književnosti) Perine Meić prvo je djelo takve vrste u hrvatskoj znanosti o književnosti. Predstavlja svojevrsni pokušaj artikulacije teorije povijesti književnosti na temelju analize povijesti (novije) hrvatske književnosti objavljenih u 20.stoljeću.Vlastite teorijske pretpostavke autorica zasniva na konceptu kojeg naziva metodološko formacijskom analizom u okviru kojeg opisuje metodološke modele, imajući na umu neka od najvažnijih pitanja metodologije povijesti književnosti. Predmet njezina istraživanja je metodološka forma književnopovijesnoga teksta zbog čega se može reći da predloženi teorijski koncept predstavlja alternativu čitanjima povijesti književnosti usmjerenih na sadržaj proučavanih povijesti. S obzirom na originalnost pristupa, kritičnost, temeljitost, dosljednost i argumentiranost u analizi i zaključcima, te činjenici je autorica otvorila put u nova istraživačka područja, možemo se složiti socjenom akademika, prof. dr. sc. Milivoja Solara koji je doktorsku disertaciju Perine Meić, u izvješću napisanom u postupku obrane,ocijenio kao “vrijedan prilog kako teoriji tako i povijesti hrvatske književnosti”. Prof. dr. sc. Pero Šimunović Čitanje povijesti književnosti je doktorska disertacija koja je, podnaslovom Metodološki modeli književno povijesnih istraživanja u hrvatskoj znanosti o književnosti, 8. veljače 2007., povoljno ocijenjena i obranjena na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, pred povjerenstvom u sastavu: akademik, prof. dr. sc. Milivoj Solar, akademik, prof. dr. Ante Stamać i prof. dr. sc. Vinko Brešić.Čitanje povijesti književnosti Perine Meić teorijska je snimka i razradba većeg dijela korpusa što ga čine povijesti hrvatske književnosti napisane i objavljene u 20. stoljeću. Posebnom analizom svake od tih povijesti autorica je uspostavila čistu i preglednu mrežu historiziranih književnih činjenica i njihova opusa u odnosnim povijesnim prikazima, te kao cilj istraživanja, njihove modele. Oni se oblikuju kao dvije temeljne razlikovne skupine, svaka sa svojim podrazredima. Prva se skupina zove modeli tradicionalne povijesti književnosti s trima podvrstama što ih oprimjeruju sljedeće povijesti: Prohaska, Barac, Ježić, Živančević i Frangeš, Vučetić, Jelčić, Slobodan Prosperov Novak, višekratno Šicel i višekratno Frangeš. Druga se skupina zove modeli žanrovske povijesti književnosti, također s trima vlastitim podvrstama, a oprimjeruju ih: Korać, Lasić, Milanje te Krešimir Nemec, predstavnik žanrovske recepcijske knji-ževnopovijesne podvrste. (…) Perina Meić svojom je disertacijom visoke metateorijske razine ocrtala, prva u nas, jasnu sliku moderne hrvatske književnopovijesne misli. Akademik, prof. dr. sc. Ante Stamać
Komentari
Ocjena proizvoda
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Česta pitanja
Koji je rok isporuke paketa?

Naručeni proizvodi isporučuju se u roku od 5 radnih dana. Ukoliko neki od proizvoda nije odmah dostupan za isporuku, kupac će o tome biti obaviješten u procesu kupnje. Više informacija o dostavi možete pronaći ovdje.

Dostavljate li u inozemstvo?

Da, dostavu vršimo u sve zemlje svijeta. Informacije o cijenama dostave za pojedine zemlje možete vidjeti ovdje.

Koja je cijena dostave?

Cijena dostave u Republici Hrvatskoj i Sloveniji je 4 € | 30,14 kn, a za narudžbe u iznosu većem od 55 € | 414,30 kn dostava je besplatna. Za više informacija o cijeni dostave u Hrvatskoj i u inozemstvu možete provjeriti ovdje.

Mogu li narudžbu s osobnim preuzimanjem preuzeti na dan kreirane narudžbe?

Svakom kupcu javimo kada su knjige spremne za preuzimanje pa je potrebno pričekati našu obavijest putem e-maila ili telefonskog broja koji ste ostavili kao kontakt u Vašoj narudžbi.

Ne snalazim se u webshop-u, mogu li nekim drugim putem napraviti narudžbu?

Ukoliko imate bilo kakvih problema vezanih uz web narudžbu, uvijek nas možete kontaktirati putem našeg e-maila: [email protected] i telefona: 01 6130 112. Tim putem možete napraviti i narudžbu, a potrebni podatci za narudžbu su: ime i prezime, adresa za dostavu, e-mail i telefonski broj.

Klub vjernih članova

Pravim ljubiteljima knjiga pripremili smo posebni tretman u Dominović Klubu vjernosti.

Članove našeg kluba častimo popustima i pamtimo sve njihove narudžbe.

Saznaj više

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostvarite 10% popusta prilikom prve kupnje.