Filter
0 0
0 0
Startseite Produkte Bücher Literatur Geschichte & Theorie POETIKA RENESANSNE KULTURE: novi historizam

POETIKA RENESANSNE KULTURE: novi historizam

Passwort: 230683
(0)Eine Bewertung hinterlassen
Jahr: 2007
Land: Hrvatska
Sprache: hrvatski
Einband: Paperback
Seitenzahl: 312
Grösse: 20 cm
ISBN: 978-953-260-034-6
Preis
$ 125,00

Im Club sparen Sie $ 3,75.

Inklusive MwSt.

Möchten Sie to save $ 3,75 bei dieser Bestellung sparen und Mitglied imDominović club werden?

Verfügbar innerhalb von 1-7 Tagen

Bezahlmöglichkeiten

Barzahlung bei Lieferung, Kreditkarte (einmalig oder Ratenzahlung), Direktzahlung über ein Bankkonto

Über das Buch
Zbornik Poetika renesansne kulture: novi historizam priređivača Davida Šporera donosi reprezentativne radove predstavnika dijela novije generacije angloameričkih povjesničara književnosti (prije svega pripadnika novoga historizma i kulturalnoga materijalizma kao što su S. Greenblatt, J. Dollimore, L. A. Montrose, S. Orgel i A. Sinfield) koji su tumačenjem renesansnih dramskih tekstova u kazališnom, književnom i kulturalnom kontekstu uvelike izmijenili sliku tradicionalne domene proučavanja engleske renesansne književnosti. Uvršteni eseji, osim što pokrivaju ključne metodološke probleme u definiranju novog historizma i kulturalnog materijalizma, situiraju englesko renesansno kazalište u širi povijesni okvir i ilustriraju novohistorističko širenje perspektive u proučavanju renesansnih drama unošenjem i preuzimanjem modela iz “povijesti svakodnevice”, antropologije, sociologije itd. Najveća je zasluga kulturnoga materijalizma i novoga historizma, naime, u tome što su znatno proširili polje književno-povijesnih istraživanja uključivanjem i ravnopravnim tretiranjem fikcionalnih i nefikcionalnih tekstova, što su pojam konteksta unutar kojega pojedini književni tekstovi dobivaju svoje značenje i svoj smisao proširili na političke, pravničke, vjerske, medicinske, dnevničke, memoarske, znanstvene, obredne i druge tekstove. Boris Senker Prvenstvena je značajka novohistorističke teorijsko-interpretativne škole njena interdisciplinarna orijentacija - o kojoj i ovaj zbornik zorno svjedoči, prije svega uvrštenjem kanonskoga teksta Stephena Greenblatta pod naslovom "Prema poetici kulture" - s obzirom da znanja koja spreže obuhvaćaju široki raspon od povijesti preko filozofije (poglavito M. Foucaulta i J. Derridaa) do antropologije (osobito "gustog opisa" C. Geertza). Zbog toga novohistoristička metodologija s lakoćom, kako se pokazalo, preskače opsege pojedinih nacionalnih kultura ili povijesnih razdoblja, provokativno osporavajući jasnu granicu između teksta i konteksta kulture, ističući naime ono što novi historizam naziva "retrofleksijom" - interpenetracijom raznolikih (političkih, klerikalnih, medicinskih i inih) diskurza nekoga vremena, koja je u načelu svojstvena svim, ne samo renesansnim "kulturnim poetikama". Posebna je vrijednost zbornika što kao ogledni primjer interpretativnih učinaka ovoga pristupa nudi dva glasovita tumačenja Shakespeareova Othella: upravo je naime zasluga novoga historizma i kulturnog materijalizma interes za problematiku identiteta, rasnog, spolnog, nacionalnog ili klasnog. Riječ je o sferi "historiziranja" i "politiziranja" Shakespearea koja je tradicionalnim izučavanjima uglavnom bila strana, jer je predstavljala prijetnju humanističkim, dakle univerzalističkim obzorima kulture koju je Shakespeare uvriježeno utjelovljivao. Lada Čale Feldman
Kommentare
Ocjena proizvoda
Noch keine Kommentare. Sei der erste, der einen Kommentar abgibt.
Kommentar senden

Bewerten Sie den Artikel 

Ihre E-Mail wird nur verwendet, um auf Ihren Kommentar zu antworten.

Loyalty Club

Wir haben eine spezielle Behandlung für die wahren Buchliebhaber des Dominic Loyalty Club vorbereitet.

Wir behandeln unsere Clubmitglieder mit Rabatten und merken uns alle Ihre Bestellungen.

Weitere Informationen

Newsletter

Abonnieren Sie unseren Newsletter und erhalten Sie 10% Rabatt auf den ersten Einkauf.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Instagram
Sendgrid

Google analytics