Filter
0 0
0 0
Startseite Produkte Bücher Literatur Geschichte & Theorie POETIKA UMA: osvajanje, propitivanje i spašavanje značenja

POETIKA UMA: osvajanje, propitivanje i spašavanje značenja

Passwort: 303834
(0)Eine Bewertung hinterlassen
Jahr: 2008
Land: Hrvatska
Sprache: hrvatski
Einband: Paperback
Seitenzahl: 318
Grösse: 24 cm
ISBN: 978-953-169-173-4
Preis
$ 150,00

Im Club sparen Sie $ 4,50.

Inklusive MwSt.

Möchten Sie to save $ 4,50 bei dieser Bestellung sparen und Mitglied imDominović club werden?

Sofort verfügbar

Bezahlmöglichkeiten

Barzahlung bei Lieferung, Kreditkarte (einmalig oder Ratenzahlung), Direktzahlung über ein Bankkonto

Über das Buch
Ova je knjiga, u neku ruku, pokušaj razotkrivanja nečeg prisno znanog, što u svojoj ne do kraja osviještenoj empirijskoj istinitosti ima sklonost izmicanja teorijskoj opservaciji: koncepta čovjeka - ili "čovjeka samog", protagonista poznate Buffonove krilatice - kao biča jezika koje svime onime što ga čini takvim kakvo jest, svojim tijelom, razumom, emocijama, praktičnim i komunikacijskim, ali i estetskim i etičkim potrebama, obilježava svijet koji ga okružuje. Upirući pogled u svijet, skloni smo previđati pretpostavke čina koji nazivamo gledanjem, odnosno sebe - sadržane već i u samome pogledu koji pridružujemo svijetu, posredstvom kojega nesvjesno i sami postajemo dijelom svega što vidimo. Spoznajno odjeljivanje čovjeka od svega ostaloga, pa i od samoga pojma čovjeka kao izravno intendirana objekta spoznaje, povezano je s potrebom objektiviranja stvarnosti, pa tako i s partikularnošću motrišta sklonim istisnuću u svojoj samorazumljivosti nevidljivih uzroka koji svako pojedinačno polje promišljanja i djelovanja doznačuju polju ljudskih interesa. Kao dio stvarnosti od koje se kao spoznajni subjekti distanciramo, a kroz same predmete koje izučavamo, suočavamo se međutim i s tragovima vlastite - tjelesne, intelektualne i emocionalne - prisutnosti, ne razabirući ih. No ti su tragovi posvud: u prostoru koji nastanjujemo i motrimo s obzirom na svoje tjelesne i duhovne potrebe, u predmetima materijalne i duhovne kulture koje proizvodimo unapređujući oblike ljudskoga življenja, u značenjima prirode - kao boravišta, resursa moguće preizgradnje svijeta, kao opasnosti, izazova, nadahnuća.... Ljudska svijest, rukovođena čovjekovim spoznajnim potrebama, poseže za idejom objektivnoga najčešće previđajući da već i sam čin mentalne, ili štoviše jezične identifikacije predmeta, predstavlja čin "uljuđivanja" svijeta koji remeti nikad nam do kraja dohvatno stanje stvari "po sebi". Jezik, kao funkcionalni izdanak spoznajnoga procesa, i sam je obilježen težnjom za dohvaćanjem istina koje izmiču našem fizičkome - i neposrednome mentalnom - dosegu. Kao takav, kada i stremi nepristranoj doslovnosti, jezik neminovno kodira dvostrukost ljudskoga položaja: potrebu za napuštanjem tijela (tendenciju objektiviranja ljudske stvarnosti) i potrebu za otjelovljenjem objektiviranog (tendenciju subjektiviranja svega što dotakne). Obje perspektive dio su metaforičke zapretenosti značenja samoga ljudskoga bića. Cilj ove studije jest teorijski prezentirati i praktički propitati dinamičke momente značenja kao izvedenice tijela u sprezi sa stvarnošću, tj. u relaciji sa svim domenama življenja koje uvijek iznova i uvijek na drukčiji način mobiliziraju metaforičku transgresivnost jezika. Krećući se od logičkoga, posredstvom pragmatičkoga i estetičkoga, prema etičkome polu ove problematike, uznastojali smo pak "zatvoriti krug" - ostavljajući ga, međutim, ipak otvorenim.... U duhu je prezentirane problematike, naime, upozoriti i na utopijsku varljivost svake dovršenosti... (Autorice)
Kommentare
Ocjena proizvoda
Noch keine Kommentare. Sei der erste, der einen Kommentar abgibt.
Kommentar senden

Bewerten Sie den Artikel 

Ihre E-Mail wird nur verwendet, um auf Ihren Kommentar zu antworten.

Loyalty Club

Wir haben eine spezielle Behandlung für die wahren Buchliebhaber des Dominic Loyalty Club vorbereitet.

Wir behandeln unsere Clubmitglieder mit Rabatten und merken uns alle Ihre Bestellungen.

Weitere Informationen

Newsletter

Abonnieren Sie unseren Newsletter und erhalten Sie 10% Rabatt auf den ersten Einkauf.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Instagram
Sendgrid

Google analytics