About the Book
Znanost o prehrani, odnosno nutricionizam, relativno je mlado znanstveno područje koje bilježi propulzivan rast i izaziva sve veći interes, kako struke tako i opće populacije. Trend rasta informacija, kao i dezinformacija, u tom području, zahtijevaju sistematizaciju i digitalizaciju informacija u svrhu lakšeg rada stručnjaka nutricionista, ali i osoba koje dobivaju nutricionističke usluge.
Nakon višegodišnjeg akademskog djelovanja, autorica je svoje znanje i ekspertizu iz područja modeliranja i optimiranja u znanosti o prehrani sažela u obliku ovog djela. Udžbenik je primarno namijenjen studentima preddiplomskog i poslijediplomskog doktorskog studija nutricionizam na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu za uspješno svladavanje predmeta Modeliranje i optimiranje u nutricionizmu i Modeliranje i optimiranje u planiranju prehrane.
Svako od trinaest poglavlja knjige podijeljeno je u niz potpoglavlja koja donose fundamentalne pojmove određene tematske cjeline, njihove definicije, formule, grafičke prikaze i praktične primjere/zadatke. Na kraju svakog poglavlja nalaze se pitanja za ponavljanje.
S druge strane, udžbenik može biti vrijedan izvor informacija onima koji gaje ljubav prema statistici i matematici unutar struke nutricionizma kao i komplementarnim strukama koje imaju slične metodološke postupke u znanstvenom i stručnom radu.