Filtriranje
hr en de
0 0
0 0
Početna Proizvodi Antikvarijat Povijest Svjetska povijest GLOBALNI HLADNI RAT : velike sile i Treći svijet
Antikvarno

GLOBALNI HLADNI RAT : velike sile i Treći svijet

Šifra: 312350
(0)Ostavi recenziju
Godina izdanja: 2009
Država: HRVATSKA
Jezik izdanja: hrvatski
Uvez: Tvrdi uvez
Broj stranica: 477
Format: 25 cm
ISBN: 978-953-212-361-6
Nakladnik: GOLDEN MARKETING
Cijena
$ 25,07

U klubu štedite $ 0,75.

U cijenu je uključen PDV. Za Europsku Uniju od 01.07.2021. cijena proizvoda i poštarine može varirati prema stopi poreza za zemlju isporuke.

Želite li uštedjeti $ 0,75 na ovoj narudžbi i postati član Dominović kluba?

Proizvod trenutno nije dostupan

Molimo unesite adresu e-pošte na koju ćemo vam poslati obavijest kada proizvod bude ponovo dostupan.
Nedostupno
O knjizi
U knjizi "Globalni hladni rat - velike sile i Treći svijet" norveški povjesničar Odd Arne Westad pokazuje kako su se velesile SAD i SSSR tijekom hladnog rata opetovano upletale u procese promjena u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Hladni rat je stvorio uvjete i utro put najvećem broju ključnih sukoba današnjice, uključujući i rat protiv terorizma. Knjiga propituje politiku dviju velesila 20. stoljeća - SAD-a i SSSR-a - prema Trećem svijetu, koja je izazivala otpor u velikom dijelu svijeta. Istražuje rast i širenje intervencionističkih ideologija, kao i revolucionarnih pokreta koji su im se suprotstavljali. Propitujući i istražujući motive američkih, sovjetskih i postkolonijalnih prvaka u povijesnoj perspektivi, prva tri poglavlja knjige obrađuju ideologijska i politička izvorišta hladnog rata i Trećega svijeta. U četvrtom i petom poglavlju raspravlja se o međuodnosu sve uspješnijega protukolonijalnog otpora i nastajanja hladnoratovskog intervencionizma u Americi. U petom poglavlju daje se osvrt na vanjsku politiku Kube i Vijetnama kao oblik oporbe uspostavi američke kontrole, odnosno na to kako su se te dvije zemlje pretvorile u žarišta inspiracije za revolucionarne pokrete u drugim dijelovima svijeta (premda uglavnom u obliku kreativnih nesporazuma, a ne jasnih i razumljivih lekcija). Šesto i osmo poglavlje govore o ključnim primjerima intervencija i revolucionarnih mijena u Trećemu svijetu tijekom hladnog rata. U sedmom poglavlju govori se o etiopskoj revoluciji i njezinoj povezanosti sa Sjedinjenim Državama kao i, osobito, sa Sovjetskim Savezom. U osmom poglavlju opisuje se kako je jačanje i širenje islama i u Iranu i u Afganistanu zaustavilo i prekinulo neke projekte modernizacije što su ih počeli provoditi tamošnji režimi, te kako je Sovjetski Savez odlučio intervenirati nastojeći ponovno uspostaviti socijalistički režim u Kabulu, koji je bio spreman modernizirati tu zemlju. U završna dva poglavlja, kao i zaključku, vodi se rasprava o hladnom ratu u Trećemu svijetu tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća te njegovim učincima i posljedicama i na naše doba. U devetom poglavlju u osnovnim se crtama daje pregled Reaganove ofenzive protiv ljevičarskih revolucionarnih režima i protiv Sovjetskog Saveza u Afganistanu, Angoli i Središnjoj Americi. U desetom poglavlju prikazuje se kako je Mihail Gorbačov, nakon kratkog razdoblja euforičnog angažmana, odlučio obustaviti intervencije i upletanje Sovjetskog Saveza u sukobe po Trećemu svijetu te kako je nastojao, neuspješno, sagraditi međunarodni poredak polazeći od prava država na samoodređenje kao temeljnog načela. U zaključku se daje ocjena učinaka hladnog rata u Trećemu svijetu te vrednuje koliko je hladni rat pridonosio nastavljanju otpora stranoj dominaciji. Također se govori i o tome kako je intervencionizam oslabio i Sovjetski Savez i Sjedinjene Države te kako i danas nastavlja opčaravati i opterećivati ideologiju američke vanjske politike.
Komentari
Ocjena proizvoda
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Česta pitanja
Koji je rok isporuke paketa?

Naručeni proizvodi isporučuju se u roku od 5 radnih dana. Ukoliko neki od proizvoda nije odmah dostupan za isporuku, kupac će o tome biti obaviješten u procesu kupnje. Više informacija o dostavi možete pronaći ovdje.

Dostavljate li u inozemstvo?

Da, dostavu vršimo u sve zemlje svijeta. Informacije o cijenama dostave za pojedine zemlje možete vidjeti ovdje.

Koja je cijena dostave?

Cijena dostave u Republici Hrvatskoj i Sloveniji je 4 € | 30,14 kn, a za narudžbe u iznosu većem od 55 € | 414,30 kn dostava je besplatna. Za više informacija o cijeni dostave u Hrvatskoj i u inozemstvu možete provjeriti ovdje.

Mogu li narudžbu s osobnim preuzimanjem preuzeti na dan kreirane narudžbe?

Svakom kupcu javimo kada su knjige spremne za preuzimanje pa je potrebno pričekati našu obavijest putem e-maila ili telefonskog broja koji ste ostavili kao kontakt u Vašoj narudžbi.

Ne snalazim se u webshop-u, mogu li nekim drugim putem napraviti narudžbu?

Ukoliko imate bilo kakvih problema vezanih uz web narudžbu, uvijek nas možete kontaktirati putem našeg e-maila: [email protected] i telefona: 01 6130 112. Tim putem možete napraviti i narudžbu, a potrebni podatci za narudžbu su: ime i prezime, adresa za dostavu, e-mail i telefonski broj.

Klub vjernih članova

Pravim ljubiteljima knjiga pripremili smo posebni tretman u Dominović Klubu vjernosti.

Članove našeg kluba častimo popustima i pamtimo sve njihove narudžbe.

Saznaj više

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostvarite 10% popusta prilikom prve kupnje.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Instagram
Sendgrid

Google analytics