Filtriranje
0 0
0 0
Početna Proizvodi Knjige Religija HRVATSKI BEZIMPRIMATURNI BIBLIJSKI PRIJEVODI
Novo

HRVATSKI BEZIMPRIMATURNI BIBLIJSKI PRIJEVODI

Šifra: 252833
(0)Ostavi recenziju
Godina izdanja: 2019
Država: Hrvatska
Jezik izdanja: hrvatski
Uvez: Meki uvez
Broj stranica: 333
Format: 24 cm
ISBN: 978-953-7307-33-2
Cijena
189,00 kn

U klubu štedite 5,67 kn.

U cijenu je uključen PDV

Želite li uštedjeti 5,67 kn na ovoj narudžbi i postati član Dominović kluba?

Dostupno u roku 1-7 dana
O knjizi
Autor u knjizi opisuje većinu hrvatskih nekatoličkih biblijskih prijevoda, djelomičnih i cjelovitih, čije je pojavljivanje i postojanje desetljećima bilo uglavnom zanemarivano u hrvatskoj biblicistici te uopće u književnom i književnopovijesnom vrjednovanju svih sastavnica hrvatske biblijskoprevoditeljske književne baštine. Svi su ovi prijevodi - među kojima se oni prvi pojavljuju još tijekom druge polovine 16. stoljeća - priređeni i objavljeni izvan granica većinske Crkve i njezinih propisa o svetopisamskom prevođenju. Zbog toga su oni godinama bili prešućivani i ignorirani te čak izričito deklarirani nepreporučljivima. Uglavnom su bili samo rubno doticani u hrvatskoj književnoj i biblijsko-prevodilačkoj kritici, a hrvatskoj vjerničkoj te nadasve široj kulturnoj javnosti ostali su - sve do u najnovije vrijeme - praktički nepoznatima. Sve su te prijevode, koji bi se zbirno mogli odrediti kao „nekatolički“ ili „bezimprimaturni“ (jer su izdani bez službenog odobrenja Katoličke Crkve) priredili nekatolički izdavači. Premda ovi prijevodi ne nose imprimatur Katoličke Crkve te nisu mogli biti službeno preporučljivi katoličkim čitateljima, neki su od njih imali znakovitog utjecaja u katoličkim biblijskim i vjerskim krugovima. Nakon uvodnog dijela te povijesnog pregleda crkvenih propisa o cenzuri i zabrani tiskanih knjiga, posebice odredbi koje se tiču svetopisamskih prijevoda, u knjizi se redom prikazuju: Konzul-Dalmatinov Novi zavjet te uraški Proroci, Šulekov prijevod - odnosno njegova obradba Karadžićeva Novog zavjeta te Daničićevih Psalama - kao i kasnija Rešetarova revizija Vuk-Daničićeve Biblije, ‘Knjiga o Kristu’ B. Lovreca i suradnika, prijevodi B. Djakovića, G. Đ. Martinjaka, S. Etchesa, I. Vrtarića, R. Kneževića, M. Jovanovića te varaždinska i čakovečka biblijska izdanja. Iscrpno su prikazana različita izdanja i kasnije prijevodne verzije pojedinih autora. Priložen je i osvrt na protestantske djelomične ili cijele prijevode koji su ostali u rukopisu, kao i na neke projekte u najavi. Ukazuje se na motive nastanka, koncepciju, metodologiju te karakteristike i specifičnosti bezimprimaturnih prijevoda kao i na njihovu recepciju te valorizaciju u hrvatskoj biblijskoprevodilačkoj baštini. Istražuje se i njihov moguć utjecaj na neke katoličke biblijske prijevode. Primjerena valorizacija hrvatske nekatoličke biblijskoprevodilačke baštine - čemu i ova knjiga nastoji izvorno doprinijeti - ne iznosi na svjetlo dana samo manje poznata ili zaboravljena djela hrvatske biblicistike, književnosti i kulture; ona istodobno ukazuje i na nezanemarivu važnost protestantskog udjela u hrvatskom biblijskom, književnopovijesnom i kulturnom razvoju. U najširem pak smislu, ona upućuje na važnost znanstvene spoznaje o tome da je hrvatsko protestantsko nasljeđe jedna od bitnih sastavnica hrvatske povijesti, identiteta i kulture.
Komentari
Ocjena proizvoda
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Česta pitanja
Koji je rok isporuke paketa?

Naručeni proizvodi isporučuju se u roku od 5 radnih dana. Ukoliko neki od proizvoda nije odmah dostupan za isporuku, kupac će o tome biti obaviješten u procesu kupnje. Više informacija o dostavi možete pronaći ovdje.

Dostavljate li u inozemstvo?

Da, dostavu vršimo u sve zemlje svijeta. Informacije o cijenama dostave za pojedine zemlje možete vidjeti ovdje.

Koja je cijena dostave?

Cijena dostave u Republici Hrvatskoj i Sloveniji je 25kn, a za narudžbe u iznosu većem od 300kn dostava je besplatna. Za više informacija o cijeni dostave u Hrvatskoj i u inozemstvu možete provjeriti ovdje.

Mogu li narudžbu s osobnim preuzimanjem preuzeti na dan kreirane narudžbe?

Svakom kupcu javimo kada su knjige spremne za preuzimanje pa je potrebno pričekati našu obavijest putem e-maila ili telefonskog broja koji ste ostavili kao kontakt u Vašoj narudžbi.

Ne snalazim se u webshop-u, mogu li nekim drugim putem napraviti narudžbu?

Ukoliko imate bilo kakvih problema vezanih uz web narudžbu, uvijek nas možete kontaktirati putem našeg e-maila: knjizara@dominovic.hr i telefona: 01 6130 112. Tim putem možete napraviti i narudžbu, a potrebni podatci za narudžbu su: ime i prezime, adresa za dostavu, e-mail i telefonski broj.

Klub vjernih članova

Pravim ljubiteljima knjiga pripremili smo posebni tretman u Dominović Klubu vjernosti.

Članove našeg kluba častimo popustima i pamtimo sve njihove narudžbe.

Saznaj više

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostvarite 10% popusta prilikom prve kupnje.