Filtriranje
hr en de
0 0
0 0

ISSA: povijesno - arheološki vodič

Šifra: 410557
(0)Ostavi recenziju
Godina izdanja: 2004
Država: HRVATSKA
Jezik izdanja: hrvatski
Uvez: Meki uvez
Broj stranica: 48
Format: 21 cm
ISBN: 953-7174-02-6
Cijena
$ 5,57

U klubu štedite $ 0,17.

U cijenu je uključen PDV. Za Europsku Uniju od 01.07.2021. cijena proizvoda i poštarine može varirati prema stopi poreza za zemlju isporuke.

Želite li uštedjeti $ 0,17 na ovoj narudžbi i postati član Dominović kluba?

Dostupno odmah
O knjizi
Viški ogranak Matice hrvatske u suradnji s splitskim Arheološkim muzejom izdao je knjižicu Issa, povijesno-arheološki vodič. Premda opsegom nevelika (48 bogato ilustriranih stranica u boji maloga formata) Issa donosi vrijednu građu koja svjedoči o važnim ostacima koje je prošlost ostavila današnjim naraštajima na tom dalmatinskom otoku. Vodič je podijeljen u tri dijela. U prvom Čargo daje povijesni pregled antičke Isse. Premda prvi tragovi života na Visu potječu još iz brončanoga doba, prvi veći nalazi, kameni grobovi i gradine te keramički i metalni predmeti koji svjedoče o materijalnoj kulturi tadašnjih stanovnika potječu iz prve polovice prvoga tisućljeća, kada je na Jadranu u trgovačkom i vojnom smislu vladalo ilirsko pleme Liburna. Liburnska moć oslabit će tek u drugoj polovici prvoga tisućljeća nakon što Grci 734. pr. Kr. kod Krfa poraze Liburne i započnu s osnivanjem kolonija na Jadranu. Grčka prisutnost na Visu prema dostupnu arheološkom materijalu može se pratiti još od 6. stoljeća pr. Kr. Povjesničari se još ne mogu složiti oko godine osnutka grčke kolonije na Visu te na današnjim i budućim generacijama ostaje da sustavnim arheološkim istraživanjima potvrde ili odbace mišljenje poznatog arheologa Grge Novaka prema kojem je to bilo 397. pr. Kr. Antička je Issa bila najveća grčka kolonija u Hrvatskoj i stoga i danas pruža najviše mogućnosti za proučavanje grčke prisutnosti na hrvatskom prostoru. Nakon Grka i razdoblja u kojem je bila samostalni polis, Issa dolazi pod vlast Rima. U razdoblju kasne antike grad se polako gubi u povijesnim vrelima i njegovo značenje opada, a u 10. stoljeću Mleci su nakon odbijanja plaćanja danka hrvatskome knezu za slobodnu plovidbu napali Issu i u ropstvo odveli nekoliko građana. Nakon tog se događaja više ne spominje život u gradu. Druga cjelina Vodiča (Spomenici), predstavlja ostatke antičkih zidina, termi, luke, trijema, teatra i nekropola, koji svjedoče o sjaju nekadašnje Isse, kao i starokršćansku crkvicu sv. Jurja. U trećoj cjelini Vodiča predstavljena je arheološka zbirka Issa, područna zbirka splitskoga Arheološkog muzeja koja je izložena u Gospinoj batariji, austrijskoj tvrđavi u viškoj luci. Zbirka se sastoji od triju cjelina: hidroarheološke zbirke, izložbe Ususret zavičajnom muzeju otoka Visa i zbirke helenističkih spomenika u kojoj pozornost privlači najpoznatiji viški antički artefakt – brončana glava božice Artemide s kraja 4. ili početka 3. stoljeća pr. Kr. Vodič je prvobino objavljen na stranicama „Hrvatske zore“, časopisa viškog ogranka Matice hrvatske sa svrhom da učenicima viških škola pruži informacije i olakša učenje o najranijoj povijesti njihova grada. Neznatno izmijenjen, taj je tekst sada dostupan i u zasebnoj knjižici, što će mnogobrojnim turistima omogućiti da bolje upoznaju višku prošlost i olakšati im obilazak viške spomeničke cjeline, na što će ih zasigurno potaknuti i informativan i zanimljivo pisan tekst. Sandra Cekol (Vijenac br. 290, 14. travnja 2005.)
Komentari
Ocjena proizvoda
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Česta pitanja
Koji je rok isporuke paketa?

Naručeni proizvodi isporučuju se u roku od 5 radnih dana. Ukoliko neki od proizvoda nije odmah dostupan za isporuku, kupac će o tome biti obaviješten u procesu kupnje. Više informacija o dostavi možete pronaći ovdje.

Dostavljate li u inozemstvo?

Da, dostavu vršimo u sve zemlje svijeta. Informacije o cijenama dostave za pojedine zemlje možete vidjeti ovdje.

Koja je cijena dostave?

Cijena dostave u Republici Hrvatskoj i Sloveniji je 4 € | 30,14 kn, a za narudžbe u iznosu većem od 55 € | 414,30 kn dostava je besplatna. Za više informacija o cijeni dostave u Hrvatskoj i u inozemstvu možete provjeriti ovdje.

Mogu li narudžbu s osobnim preuzimanjem preuzeti na dan kreirane narudžbe?

Svakom kupcu javimo kada su knjige spremne za preuzimanje pa je potrebno pričekati našu obavijest putem e-maila ili telefonskog broja koji ste ostavili kao kontakt u Vašoj narudžbi.

Ne snalazim se u webshop-u, mogu li nekim drugim putem napraviti narudžbu?

Ukoliko imate bilo kakvih problema vezanih uz web narudžbu, uvijek nas možete kontaktirati putem našeg e-maila: [email protected] i telefona: 01 6130 112. Tim putem možete napraviti i narudžbu, a potrebni podatci za narudžbu su: ime i prezime, adresa za dostavu, e-mail i telefonski broj.

Klub vjernih članova

Pravim ljubiteljima knjiga pripremili smo posebni tretman u Dominović Klubu vjernosti.

Članove našeg kluba častimo popustima i pamtimo sve njihove narudžbe.

Saznaj više

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostvarite 10% popusta prilikom prve kupnje.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Instagram
Sendgrid

Google analytics