Filtriranje
hr en de
0 0
0 0
Početna Proizvodi Knjige Društvene i humanističke znanosti Filozofija LJUDSKO ODNOŠENJE: studije o relacijskoj antropolgiji
-20%

LJUDSKO ODNOŠENJE: studije o relacijskoj antropolgiji

Šifra: 441044
(0)Ostavi recenziju
Godina izdanja: 2014
Država: HRVATSKA
Jezik izdanja: hrvatski
Uvez: Meki uvez
Broj stranica: 283
Format: 20 cm
ISBN: 978-953-167-273-3
$ 20,89
$ 16,72

U klubu štedite $ 0,50.

U cijenu je uključen PDV. Za Europsku Uniju od 01.07.2021. cijena proizvoda i poštarine može varirati prema stopi poreza za zemlju isporuke.
Dostupno odmah
O knjizi

... Osvjetljavajući smisao ''iskustva odnosa kao odnosa" autor pokazuje kako su taj problem formulirali S. Kierkegaard u svojoj filozofiji egzistencije, K. Marx u svojoj historiziranoj antropologiji i filozofiji prakse, H. Plessner u svojoj filozofskoj antropologiji utemeljenoj na ideji ekscentrične pozicionalnosti i E. Cassirer u okviru svoje filozofije simboličkih formi. Pritom je osobito zanimljiva analiza Plessnerove ''teorije smijeha i plača", izložene u njegovoj knjizi ''Smijeh i plač''. ...Nadalje, Burger se, na vrlo instruktivan način, s filozofsko-antropološkog stajališta, bavi problemom jezika. Nastoji pokazati kakvu ulogu u ljudskom odnošenju ima jezik, to jest kako jezična aktivnost artikulira ljudske odnose, omogućuje opredmećenje pojava, i kako se u teorijama jezičnog čina jezik očituje kao djelovanje koje i samo stvara odnose. Burger tematizira i pojam osobe, pri čemu ne treba posebno naglašavati središnje mjesto tog pojma unutar filozofsko-antropološkog ''polja". Autor, pozivajući se na Hegela i druge filozofske mislioce, inzistira na ontologijskom statusu osobe i zagovara tezu da donošenje odluka određuje identitet osobe. Pored navedenih, Burger tematizira i neke druge, za ljudsko odnošenje konstitutivne fenomene, kao što su, primjerice, osjećaji, sloboda, doživljaj vremena, da bi se napokon usredotočio na pitanje transcendentalne antropologije, na suodnos filozofske antropologije i humanizma, te na propitivanje filozofske antropologije kao prve filozofije. Kad je o fenomenima osjećaja riječ, najprije se ukazuje na teškoće s kojima se susreću svi pokušaji opredmećenja osjećaja i nihova sistematizacija. Potom se razmatra razlika između osjećaja i emocija, objašnjava se uloga pojedinih osjećaja, kao što su resantimani, nostalgije, stid itd., u ljudskom odnošenju. Kad je riječ o tematizaciji transcendentalne antropologije (''jedne inačice suvremenog antropologijskog mišljenja"), autor pokazuje da je ona ponajviše artikulirana i razvijena osloncem i pozivanjem na Plessnerovu filozofsku antropologiju. Što se pak tiče odnosa filozofske antropologije spram humanizma, autor naglašava da se raspra o tom odnosu temelji na tezi da je filozofska antropologija najkompleksnije, najkonzistentnije i najcjelovitije znanje o čovjeku te da upravo ona daje najprimjereniji horizont za poimanje humanizma, što se zapravo sažimlje u tezi da je humanizam praktična antropologija. (Iz recenzije)

Komentari
Ocjena proizvoda
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Česta pitanja
Koji je rok isporuke paketa?

Naručeni proizvodi isporučuju se u roku od 5 radnih dana. Ukoliko neki od proizvoda nije odmah dostupan za isporuku, kupac će o tome biti obaviješten u procesu kupnje. Više informacija o dostavi možete pronaći ovdje.

Dostavljate li u inozemstvo?

Da, dostavu vršimo u sve zemlje svijeta. Informacije o cijenama dostave za pojedine zemlje možete vidjeti ovdje.

Koja je cijena dostave?

Cijena dostave u Republici Hrvatskoj i Sloveniji je 4 € | 30,14 kn, a za narudžbe u iznosu većem od 55 € | 414,30 kn dostava je besplatna. Za više informacija o cijeni dostave u Hrvatskoj i u inozemstvu možete provjeriti ovdje.

Mogu li narudžbu s osobnim preuzimanjem preuzeti na dan kreirane narudžbe?

Svakom kupcu javimo kada su knjige spremne za preuzimanje pa je potrebno pričekati našu obavijest putem e-maila ili telefonskog broja koji ste ostavili kao kontakt u Vašoj narudžbi.

Ne snalazim se u webshop-u, mogu li nekim drugim putem napraviti narudžbu?

Ukoliko imate bilo kakvih problema vezanih uz web narudžbu, uvijek nas možete kontaktirati putem našeg e-maila: [email protected] i telefona: 01 6130 112. Tim putem možete napraviti i narudžbu, a potrebni podatci za narudžbu su: ime i prezime, adresa za dostavu, e-mail i telefonski broj.

Klub vjernih članova

Pravim ljubiteljima knjiga pripremili smo posebni tretman u Dominović Klubu vjernosti.

Članove našeg kluba častimo popustima i pamtimo sve njihove narudžbe.

Saznaj više

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostvarite 10% popusta prilikom prve kupnje.