Filtriranje
hr en de
0 0
0 0

TUZLANSKI PROCESI 70-IH GODINA XX STOLJEĆA

Šifra: 438077
(0)Ostavi recenziju
Godina izdanja: 2021
Država: BOSNA I HERCEGOVINA
Jezik izdanja: bosanski
Uvez: Tvrdi uvez
Broj stranica: 471
Format: 24 cm
ISBN: 9789926477103
Cijena
$ 39,00

U klubu štedite $ 1,17.

U cijenu je uključen PDV. Za Europsku Uniju od 01.07.2021. cijena proizvoda i poštarine može varirati prema stopi poreza za zemlju isporuke.

Želite li uštedjeti $ 1,17 na ovoj narudžbi i postati član Dominović kluba?

Dostupno u roku 30 dana
O knjizi
Udruženje za modernu historiju je objavilo knjigu „Tuzlanski procesi 70-ih godina XX stoljeća“, autora Kadrije Hodžića. Kadrija Hodžić je analizom do sada posve neistražene arhivske građe, novinskih tekstova i brojnih ragovora s akterima historijskih događaja o kojima piše, koristeći različite naučne pristupe, knjigu Tuzlanski procesi 70-ih godina XX stoljeća smjestio u kontekst promjena s kojima se suočavala ne samo Tuzla nego čitavo jugoslavensko društvo od 1960-ih godina. Hodžić prati tuzlanske „olovne godine“ 1960-ih, kada počinje, po autorovoj ocjeni, privredno zaostajanje ovog grada, što otvara razne frontove sukobljavanja. Diskusije o budućnosti privrednog razvoja Tuzle povući će sa sobom i razna druga pitanja (otvaraju se i pitanja iz Drugog svjetskog rata, odnosi poslije rata), što će kulminirati Tuzlanskim procesom 1975. godine. Autor detaljno prati poziciju Pašage Mandžića, njegovu ulogu u historiji Tuzle, personalni odnos sa drugim povijesnim akterima, ali i pokazuje uspon nove generacije tuzlanskih političara koji svoj kasniji uspon grade na rušenju Pašage Mandžića. No, Hodžić je pokazao da ovo političko (ali ne samo političko) uklanjanje Pašage Mandžića nije rezultat sukoba generacija (jer se Pašaga Mandžić odbijao kandidati na bilo koju političku dužnost). Njegova je teza da je u pitanju montirani proces, zavjera protiv Pašage Mandžića, ali autor pokušava naći motive za tu zavjeru i nalazi da postoje dva kruga u kojima se kuje zavjera protiv Pašage Mandžića: jedan je uži krug (lični animoziteti) a drugi je znatno širi (različiti pogledi na budući razvoj, pitanja lokalpatriotizma). Autor veliki dio rukopisa posvećuje pitanju ličnog animoziteta koji je Franjo Herljević iskazivao prema Pašagi Mandžići i pri tome gradi jednu do sada posve zanemarenu sliku sukoba koji prerasta lokalne okvire (sukob „franjevaca“ - pristaša Franje Herljevića, i „pašagovaca“ - pristaša Pašage Mandžića). Ali, osim bavljenja ulogom ličnih animoziteta u kreiranju Tuzlanskog procesa, autor je veliku pažnju posvetio istražujući pozadinu ovog procesa. On istražuje kako je konstruirana „grupa“, piše biografije članova „grupe“, analizira njihov porodični i profesionalni background. Sve je to smjestio u različite vizije privrednog razvoja Tuzle, prepoznajući dva koncepta privrednog razvoja grada: jedan koncept, kojeg razrađuju Salih Burek i Smail Trbonja tokom 1960-ih, kojima je bliska Mandžićeva vizija razvoja Tuzle iskazana kroz ideju o gradnji Fabrike Sode u Bukinju, i drugi koncept koji je podrazumijevao izgradnju „malotonažne hemijske industrije“, koji je na lokalnom nivou zastupao tadašnji direktor SodaSo kombinata Hazim Hasić, i koji je imao podršku republičkog centra. Tu će se otvoriti niz novih pitanja, s kojima se autor uspješno iznio smještajući ove Tuzlanske procese u te šire povijesne okvire.
Komentari
Ocjena proizvoda
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Česta pitanja
Koji je rok isporuke paketa?

Naručeni proizvodi isporučuju se u roku od 5 radnih dana. Ukoliko neki od proizvoda nije odmah dostupan za isporuku, kupac će o tome biti obaviješten u procesu kupnje. Više informacija o dostavi možete pronaći ovdje.

Dostavljate li u inozemstvo?

Da, dostavu vršimo u sve zemlje svijeta. Informacije o cijenama dostave za pojedine zemlje možete vidjeti ovdje.

Koja je cijena dostave?

Cijena dostave u Republici Hrvatskoj i Sloveniji je 4 € | 30,14 kn, a za narudžbe u iznosu većem od 55 € | 414,30 kn dostava je besplatna. Za više informacija o cijeni dostave u Hrvatskoj i u inozemstvu možete provjeriti ovdje.

Mogu li narudžbu s osobnim preuzimanjem preuzeti na dan kreirane narudžbe?

Svakom kupcu javimo kada su knjige spremne za preuzimanje pa je potrebno pričekati našu obavijest putem e-maila ili telefonskog broja koji ste ostavili kao kontakt u Vašoj narudžbi.

Ne snalazim se u webshop-u, mogu li nekim drugim putem napraviti narudžbu?

Ukoliko imate bilo kakvih problema vezanih uz web narudžbu, uvijek nas možete kontaktirati putem našeg e-maila: [email protected] i telefona: 01 6130 112. Tim putem možete napraviti i narudžbu, a potrebni podatci za narudžbu su: ime i prezime, adresa za dostavu, e-mail i telefonski broj.

Klub vjernih članova

Pravim ljubiteljima knjiga pripremili smo posebni tretman u Dominović Klubu vjernosti.

Članove našeg kluba častimo popustima i pamtimo sve njihove narudžbe.

Saznaj više

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostvarite 10% popusta prilikom prve kupnje.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Instagram
Sendgrid

Google analytics