Filter
0 0
0 0
Startseite Navigation Piloten SENJSKI PELJAR IZ POČETKA 17. STOLJEĆA: velebitsko podgorje od Senja do Dračevca u hrvatskoj i njemačkoj redakciji Senjskog peljara

SENJSKI PELJAR IZ POČETKA 17. STOLJEĆA: velebitsko podgorje od Senja do Dračevca u hrvatskoj i njemačkoj redakciji Senjskog peljara

Passwort: 426492
(0)Eine Bewertung hinterlassen
Jahr: 2015
Land: Hrvatska
Sprache: engleski
Einband: Paperback
Seitenzahl: 287
Grösse: 30 cm
ISBN: 978-953-331-077-0
Preis
$ 150,00

Im Club sparen Sie $ 4,50.

Inklusive MwSt.

Möchten Sie to save $ 4,50 bei dieser Bestellung sparen und Mitglied imDominović club werden?

Sofort verfügbar

Bezahlmöglichkeiten

Barzahlung bei Lieferung, Kreditkarte (einmalig oder Ratenzahlung), Direktzahlung über ein Bankkonto

Über das Buch
U studiji se analizira Senjski peljar nastao početkom 17. stoljeća. Objavljuju se i raščlanjuju inačice izvornih tekstova na hrvatskom i njemačkom jeziku. Riječ je o posve izvornom plovidbenom priručniku kojim je obuhvaćeno Velebitsko podgorje od Senja do Dračevca, tj. Novskog ždrila. Taj je peljar najvjerojatnije nastao za potrebe domaćih pomoraca, a kasnije je kodificiran za potrebe senjskoga krajiškog kapetana (kapetan primorskog dijela Vojne krajine). Slični tekstovi nastali prije Senjskog peljara, uključujući kartografsku građu, ni približno nemaju toliko luka i lučica koje se u tim tekstovima dulje ili kraće opisalo s isticanjem kvaliteta bitnih pomorcu. Kasniji peljari i kartografska građa 17. i 18. stoljeća tek su ponešto bolji od njih, ali i dalje ni približno ne donose ono obilje raznolikih pomorsko-geografskih podataka kao Senjski peljar. Preokret se događa nakon sustavne hidrografske i geodetske izmjere Jadranskoga mora i hrvatskoga obalnog prostora tijekom prva dva desetljeća 19. stoljeća. Peljari i kartografsko gradivo nastali na temelju tih i kasnijih izmjera tijekom 19. i 20. stoljeća imaju daleko više podataka nego Senjski peljar, ali u njima nerijetko nije zabilježeno sve ono što se tada znalo, već se obavljala redukcija na najvažnije luke, lučice i druge za plovidbu važne geografske objekte vremena u kojem su nastali. Iz raščlambe Senjskog peljara očevidno je da je to posve izvoran plovidbeno-gospodarski dokument koji je množinom zabilježenih raznolikih podataka takav da se nije mogao ugledati ni u jedan sličan povijesni dokument nastao prije njega. Čak štoviše, množinu informacija koje on pruža za relativno kratki dio hrvatske obale (Senj - Dračevac - Obrovac), imat će tek peljari nastali potkraj trećeg desetljeća 19. stoljeća i kasnije. U tom smislu ovaj prevažan povijesni izvor trebalo je potanko istražiti, svakako i stoga što je on najstariji izvor takve vrste nastao na hrvatskome jeziku, a zatim ni cijela dva desetljeća kasnije zabilježen je i na njemačkom jeziku. Autori se nadaju da će ovdje polučeni rezultati, možda, inicirati i druge istraživače da se pozabave Senjskim peljarom te pridonijeti uklanjanju dvojbenih rješenja mjestimično prisutnih u ovoj studiji. Uz prijepise Senjskog peljara dana je i preslika izvornih rukopisa. Za usporedbu objavljuje se dio peljarske i kartografske građe u kojoj je prikazan akvatorij Velebitskog kanala od kraja 15. do početka druge polovice 20. stoljeća. Ona je bila jedan od temelja znanstvene raščlambe u ovom djelu.
Kommentare
Ocjena proizvoda
Noch keine Kommentare. Sei der erste, der einen Kommentar abgibt.
Kommentar senden

Bewerten Sie den Artikel 

Ihre E-Mail wird nur verwendet, um auf Ihren Kommentar zu antworten.

Loyalty Club

Wir haben eine spezielle Behandlung für die wahren Buchliebhaber des Dominic Loyalty Club vorbereitet.

Wir behandeln unsere Clubmitglieder mit Rabatten und merken uns alle Ihre Bestellungen.

Weitere Informationen

Newsletter

Abonnieren Sie unseren Newsletter und erhalten Sie 10% Rabatt auf den ersten Einkauf.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Instagram
Sendgrid

Google analytics