Filtriranje
hr en de
0 0
0 0
Početna Proizvodi Antikvarijat Religija ILUSTRIRANA POVIJEST CRKVE: veliki izazovi
Antikvarno
Novo

ILUSTRIRANA POVIJEST CRKVE: veliki izazovi

Šifra: 316031
(0)Ostavi recenziju
Godina izdanja: 2004
Država: HRVATSKA
Jezik izdanja: hrvatski
Uvez: Tvrdi uvez + ovitak
Broj stranica: 276
Format: 30,5 cm
ISBN: 978953110070
Cijena
$ 20,88

U klubu štedite $ 0,63.

U cijenu je uključen PDV. Za Europsku Uniju od 01.07.2021. cijena proizvoda i poštarine može varirati prema stopi poreza za zemlju isporuke.

Želite li uštedjeti $ 0,63 na ovoj narudžbi i postati član Dominović kluba?

Dostupno odmah
O knjizi
Nije mali izazov dati se na pisanje povijesti jedne tako stare i toliko osporavane ustanove kao što je Crkva. Mnogi su se u njemu na razne načine okušali - knjižnice svjedoče o njihovim rezultatima. To je uvijek izazovan i nikada dogotovljeni posao, jer - kako da bude dogotovljeno ono što je izraz ljudskoga bića u njegovim najvišim, ali i najnižim dometima, pojedinačno i kolektivno? Tu nikad nije sve rečeno, zato se uvijek iznova piše povijest, svaka povijest. Kod Crkve je pak u pitanju ne samo ono ljudsko, nego i ono što ona naviješta kao od Boga, po Isusu Kristu, dano ljudima da budu drugačiji negoli bi bili samo po onome što im je naravlju prirođeno. "Drugačiji" - to bi trebalo značiti i "bolji", jer ako evanđelje i ono što je iz njega kroz povijest poniklo ne čine čovjeka boljim, čemu onda sve to? A jesu li oni to učinili? Čine li oni to? Ne postoji motrište s kojega bi dalo suvereno prosuditi događaje i aktere, odvagnuti njihova nadahnuća i vjernost u provedbi te dati završnu sliku, da ne velimo - sud. A ipak se sudi i priča o tome je li kršćanstvo - pocrkvenjeno i kao apstraktna ideja - donijelo nešto dobra ljudskome rodu. U odgovorima pak se zrcale opredjeljenja onih koji odgovaraju. I s pravom je tako, jer nema mišljenja bez pretpostavki, ali - i tu se može naučiti od povjesničara kako se valja boriti za nepristrani pogled - vlastite pretpostavke valja promišljati i otvoreno priznati te se uvijek iznova dati pogoditi stvarnošću koja nam dolazi pred oči kroz dokumente, kroz povijesno pamćenje, da, i kroz umjetnost koja tako divno sintetizira ono za što pisanoj riječi trebaju mnoge stranice teksta, a da još nije zadovoljavajuće rekla ono što ima reći. U tome je jedinstvena vrijednost ove monografije. Ne radi se naime o ilustracijama koje prate tekst, niti se radi o povijesti umjetnosti objašnjene njezinim religioznim kontekstom. "Radi se - kako nas poučava autor Guy Bedouelle, profesor crkvene povijesti na sveučilištu u Fribourgu - o jednom novom pothvatu: kanimo progovoriti o cjelokupnoj povijesti latinskoga kršćanstva tako da se krećemo na dva paralelna i komplementarna puta, tj. govorimo dvoglasno, znajući da svaki od ta dva glasa ima svoju specifičnost. Ako rečenica nužno ima u sebi neku nepotpunost zbog kratkoće, sintakse i usklađenosti, slika će posredovati puninu sugerirajući složenost ili sklad povijesnoga fenomena. Ona će progovoriti uz pomoć vizualnih simbola, kroz boje i oblike, te će biti prikladnija da nam sugerira misterij. No s druge pak strane slici je potrebna pratnja napisane riječi, bilo radi toga da bude smještena u neku složenu cjelinu, tj. u ono što je napisano u poglavljima te povijesti, bilo radi toga da se istaknu pojedinosti njezina značenja, o čemu govore poduge legende koje prate svaku ilustraciju. Umjetnost u svim svojim oblicima daje gledati; povijesno pripovijedanje pak objašnjava i potiče na razmišljanje. Oba ta puta nužna su za pravo razumijevanje."
Komentari
Ocjena proizvoda
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Česta pitanja
Koji je rok isporuke paketa?

Naručeni proizvodi isporučuju se u roku od 5 radnih dana. Ukoliko neki od proizvoda nije odmah dostupan za isporuku, kupac će o tome biti obaviješten u procesu kupnje. Više informacija o dostavi možete pronaći ovdje.

Dostavljate li u inozemstvo?

Da, dostavu vršimo u sve zemlje svijeta. Informacije o cijenama dostave za pojedine zemlje možete vidjeti ovdje.

Koja je cijena dostave?

Cijena dostave u Republici Hrvatskoj i Sloveniji je 4 € | 30,14 kn, a za narudžbe u iznosu većem od 55 € | 414,30 kn dostava je besplatna. Za više informacija o cijeni dostave u Hrvatskoj i u inozemstvu možete provjeriti ovdje.

Mogu li narudžbu s osobnim preuzimanjem preuzeti na dan kreirane narudžbe?

Svakom kupcu javimo kada su knjige spremne za preuzimanje pa je potrebno pričekati našu obavijest putem e-maila ili telefonskog broja koji ste ostavili kao kontakt u Vašoj narudžbi.

Ne snalazim se u webshop-u, mogu li nekim drugim putem napraviti narudžbu?

Ukoliko imate bilo kakvih problema vezanih uz web narudžbu, uvijek nas možete kontaktirati putem našeg e-maila: [email protected] i telefona: 01 6130 112. Tim putem možete napraviti i narudžbu, a potrebni podatci za narudžbu su: ime i prezime, adresa za dostavu, e-mail i telefonski broj.

Klub vjernih članova

Pravim ljubiteljima knjiga pripremili smo posebni tretman u Dominović Klubu vjernosti.

Članove našeg kluba častimo popustima i pamtimo sve njihove narudžbe.

Saznaj više

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostvarite 10% popusta prilikom prve kupnje.

Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Facebook messenger (like page)
Instagram
Sendgrid

Google analytics