Filtriranje
0 0
0 0
Početna Proizvodi Knjige Rječnici RJEČNIK ROVERSKIH I OKOLNIH GOVORA
-50%

RJEČNIK ROVERSKIH I OKOLNIH GOVORA

Šifra: 100101
(0)Ostavi recenziju
Godina izdanja: 2014
Država: Hrvatska
Uvez: Tvrdi uvez
Broj stranica: 344
Format: 24,5 cm
ISBN: 978-953-6476-52-7
O knjizi

Više od jedne trećine prostora Istre pokrivaju govori jugozapadnoga istarskog dijalekta (približno sjeverna i istočna granica zahvaća Tar, Kaštelir i Karojbu, Kringu, Sveti Petar u Šumi i Kanfanar te ide na istok do Raše i Raškoga zaljeva, s tim da tomu dijalektu pripadaju i govori nekoliko sela na sjeveru Istre, npr. Vodica, Jelovica, Raspora i dr.), unutar kojega se izdvajaju govori dvadesetak seoskih naselja Roverije (južno od Svetvinčenta, sjever/oistoč/no od Vodnjana, istočno od Bala) te njima vrlo bliski govori nekoliko sela na sjever od toga prostora (Čabrunići, Boškari, Štokovci, Režanci) i na zapad od njega (naselje Gajana). To je prostor roverskih i srodnih govora koji posjeduju niz zajedničkih značajki u fonetici, morfologiji i rječniku. Na zamisao o izradbi rječnika roverskoga (svojega govora) došao je još tijekom 1980-ih Slavko Kalčić, pjesnik, prozaik, novinar i prevoditelj, kojega su jezična pitanja posebno zanimala. Budući da sam nije bio (profesionalni) jezikoslovac, Kalčić se za pomoć obratio profesoru Filipiju i predao mu disketu s popisom oko 2500 riječi roverskoga s naznakom osnovnih njihovih značenja. Stjecajem okolnosti izravna suradnja nikad nije ostvarena. Nakon umirovljenja i teške bolesti Kalčić je akademiku Filipiju potkraj 2011. dao CD pločicu s dopunjenom dijalektalnom građom. Tako je Kalčićeva građa za roverski ostala samo u elektroničkome obliku. U sklopu projekta sabranih djela Slavka Kalčića akademik Filipi, uz pomoć dr. Valtera Milovana, koji je i sam izvorni govornik roverskoga, završio je Kalčićev Roverski rječnik. Kalčić-Filipi-Milovanov Rječnik roverskih govora u abecednome slijedu obrađuje leksičku građu navedenoga područja prema preciznim izvedbenim načelima dijalektne leksikografije. Vjerno polazeći od Kalčićeve rječničke građe priređivači su pomnim provjerama svake riječi i svake natuknice kod izvornih govornika hrvatskoj dijalektologiji i dijalektnoj leksikografiji dali prvorazredan doprinos, koji će biti na ponos kako hrvatskoj dijalektnoj leksikografiji, tako i Istri, i posebno Roveriji. (akademik August Kovačec)

Komentari
Ocjena proizvoda
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.
Česta pitanja
Koji je rok isporuke paketa?

Naručeni proizvodi isporučuju se u roku od 5 radnih dana. Ukoliko neki od proizvoda nije odmah dostupan za isporuku, kupac će o tome biti obaviješten u procesu kupnje. Više informacija o dostavi možete pronaći ovdje.

Dostavljate li u inozemstvo?

Da, dostavu vršimo u sve zemlje svijeta. Informacije o cijenama dostave za pojedine zemlje možete vidjeti ovdje.

Koja je cijena dostave?

Cijena dostave u Republici Hrvatskoj i Sloveniji je 25kn, a za narudžbe u iznosu većem od 300kn dostava je besplatna. Za više informacija o cijeni dostave u Hrvatskoj i u inozemstvu možete provjeriti ovdje.

Mogu li narudžbu s osobnim preuzimanjem preuzeti na dan kreirane narudžbe?

Svakom kupcu javimo kada su knjige spremne za preuzimanje pa je potrebno pričekati našu obavijest putem e-maila ili telefonskog broja koji ste ostavili kao kontakt u Vašoj narudžbi.

Ne snalazim se u webshop-u, mogu li nekim drugim putem napraviti narudžbu?

Ukoliko imate bilo kakvih problema vezanih uz web narudžbu, uvijek nas možete kontaktirati putem našeg e-maila: knjizara@dominovic.hr i telefona: 01 6130 112. Tim putem možete napraviti i narudžbu, a potrebni podatci za narudžbu su: ime i prezime, adresa za dostavu, e-mail i telefonski broj.

Klub vjernih članova

Pravim ljubiteljima knjiga pripremili smo posebni tretman u Dominović Klubu vjernosti.

Članove našeg kluba častimo popustima i pamtimo sve njihove narudžbe.

Saznaj više

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ostvarite 10% popusta prilikom prve kupnje.