Nakon Filozofskog fakulteta imala je čak i ponudu za poslijediplomski studij u Parizu pa je njezina odluka da se zaredi iznenadila mnoge


Anka Petričević, poznata i kao Sestra Marija od Presvetoga Srca, hrvatska katolička redovnica klarisa, književnica i prevoditeljica napisala je oko 80 knjiga, a uredila je još oko 140 djela. Neki su je smatrali jednom od najvećih pjesnikinja duhovne proze. Preminula je u Splitu 23. srpnja ove godine. Višestruko je nagrađivana pjesnikinja, između ostalog i odličjem predsjednika Tuđmana "Danica Hrvatska s likom Marka Marulića".

Družila se s Tinom Ujevićem
Rođena je 1930. u Lovreću u Imotskoj krajini. Za vrijeme studiranja u Zagrebu, na Filozofskom fakultetu, početkom 1950-ih godina, družila se s mladim zagrebačkim književnim krugom koji je bio vezan uz Tina Ujevića. On ju je osobno navodno jako cijenio. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu 1955. godine. Još od tih dana veže je prijateljstvo s mnogobrojnim književnicima. Nakon Filozofskog fakulteta imala je čak i ponudu za poslijediplomski studij u Parizu pa je njezina odluka da se zaredi iznenadila mnoge.
- Bilo je to intuitivno, nakon operacije kralježnice dvadeset dana nisam ništa ni jela ni pila. U tom času osjetila sam Božju nazočnost i glas: "Dijete, vratit ću ti zdravlje ako prihvatiš moj plan za koji si sposobna". I ja sam rekla: Fiat, neka bude - ispričala je Sestra Marija od Presvetoga Srca za Slobodnu Dalmaciju 2017. godine.
- Sljedeće godine već sam nadbiskupu Frani Franiću povjerila moju i Božju nakanu. U to vrijeme je dr. Drago Šimundža preveo s francuskog knjigu izreka svete Margarete, a ja sam msgr. Franiću kazala da bismo mogle mi to objaviti. Bilo je nevjerojatno da se iz klauzure tiska jedna knjiga, a ja sam šutjela jer sam namjeravala objaviti - cijelu biblioteku - objasnila je u istom razgovoru kako je došlo do toga da utemelji ediciju Symposion.

Imala samostalne izložbe
Našoj književnosti ostavila je zbirke pjesama, poema, dramske radove, monografije...
Godine 1995. prilikom otvorenja proslave 1700. obljetnice grada Splita, primila je nagradu Grada. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 2010. godine dodijelila joj je nagradu za poeziju, a također je dobila i nagradu A. B. Šimića za poeziju, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne. Na Danima pjesničkih susreta Dobro jutro more, 2016. godine dodijeljena joj je nagrada Društva hrvatskih književnika. Bavila se slikarstvom te je imala nekoliko samostalnih izložbi.
Inače, samostan klarisa u Splitu osnovan je 1308. godine, ali klarise su u rujnu 1883. godine prešle u novi samostan u kojem su i danas u središtu grada.

Komentari

(0)
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.