Baš kao što je trčanje odlično za vaš kardiovaskularni sustav, redovito čitanje poboljšava funkciju pamćenja, odnosno vašem mozgu daje dobar trening

 

Što točno mi ljudi imamo od čitanja knjiga? Benefita, vjerovali ili ne, ima mnogo. Posebno što se tiče psihičkog stanja i mentalnog zdravlja, a neki od njih mogu trajati i cijeli život. Prema jednom istraživanju1 objavljenom lani, Amerikanci čitaju otprilike 12 knjiga godišnje. Dakle, jednu mjesečno. Isti izvor kaže da su 1999. čitali 18,5 knjiga godišnje te da je došlo do osjetnog pada što se tiče uživanja uz knjigu. To su pripisali ubrzanom načinu života te duljem vremenu koje provodimo uz televizore. Kako bilo, ako se volite udobno smjestiti na omiljeni kauč i u ruke uzeti neku literaturu, donosimo vam nekoliko razloga da to radite još češće.

Čitanje povećava inteligenciju

Theodor Seuss Geisel, američki pisac i crtač stripova za djecu, objavio je više od 60 knjiga. Jednom je napisao: "Što više budete čitali, to ćete više stvari znati. Što više naučite, više ćete mjesta ići." Uranjanje u dobru knjigu otvara čitav svijet znanja počevši od najranije dobi. Izloženost vokabularu kroz čitanje (osobito čitanje dječjih knjiga) ne samo da dovodi do viših rezultata na testovima čitanja, već i do viših rezultata na općim testovima inteligencije za djecu. Osim toga, rano razvijanje vještine čitanja može značiti veću inteligenciju kasnije u životu.

Potiče jačanje mozga

Redovito čitanje ne samo da vam pomaže da postanete pametniji, već može povećati moć vašeg mozga. Baš kao što je trčanje odlično za vaš kardiovaskularni sustav, redovito čitanje poboljšava funkciju pamćenja, odnosno vašem mozgu daje dobar trening. S godinama dolazi do opadanja pamćenja i funkcije mozga, ali redovito čitanje može  usporiti taj proces, održavajući um dulje oštrim, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Neurology2.

Čitanje vas može učiniti empatičnijima

Onaj osjećaj kada se izgubite u dobrom štivu, kada zaboravite na sve oko sebe, može vam olakšati uspostavljanje odnosa s drugima. Konkretno, književna fikcija ima moć pomoći čitateljima da razumiju što drugi misle, odnosno da lakše tumače tuđe emocije, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Science3. Taj utjecaj je mnogo značajniji na one koji čitaju književnu fikciju za razliku od onih koji čitaju publicistiku. "Razumijevanje mentalnih stanja drugih ključna je vještina koja omogućuje složene društvene odnose koji karakteriziraju ljudska društva", napisali su David Comer Kidd i Emanuele Castano o svojim nalazima.

Okretanje stranica može vam pomoći da shvatite što čitate

E-knjiga ili tradicionalna papirnata knjiga? Kada je riječ o pamćenju onoga što čitate izgleda da je papir bolja opcija. Osjećaj papirnatih stranica pod vršcima prstiju daje vašem mozgu određeni kontekst što može dovesti do dubljeg razumijevanja i boljeg razumijevanja teme o kojoj čitate, prenosi Wired4. Dakle, iskoristite prednost dobrog štiva i u ruke uzmite tradicionalnu knjigu.

Čitanje u borbi protiv Alzheimerove bolesti

Čitanje tjera vaš mozak na rad, a to je jako dobra stvar. Oni koji svoj mozak angažiraju aktivnostima kao što su čitanje, šah ili slaganje puzzli imaju 2,5 puta manju vjerojatnost da će razviti Alzheimerovu bolest od onih koji provode svoje slobodno vrijeme na manje stimulativne aktivnosti. Istraživanje koje je objavio Neurology5 sugerira da je bolje vježbati mozak čitanjem kako biste smanjili mogućnost Alzheimerove bolesti.


Čitanje vam može pomoći da se opustite

Postoji dobar razlog da se nakon dugog dana ušuškate uz dobru knjigu (i možda čašu vina), Evo odmah na prvu zvuči jako privlačno. Istraživanja pokazuju da čitanje može djelovati kao ozbiljan razbijač stresa. Jedna studija sa Sveučilišta Sussex iz 2009. pokazala je da čitanje može smanjiti stres za čak 68 posto. "Uistinu nije važno koju knjigu čitate, gubljenjem u potpuno zadivljujućoj knjizi možete pobjeći od briga i stresa svakodnevnog svijeta i provesti neko vrijeme istražujući domenu autorove mašte", rekao je kognitivni neuropsiholog David Lewis za The Telegraph6. A mi imamo sjajne preporuke za knjige koje možete dodati na svoj ljetni popis za čitanje.

Čitanje vam može pomoći da zaspite

Zaboravite na ekrane, tablete i mobitele. Čitanje prave knjige pomaže vam da se opustite više nego ležanje ispred TV-a prije spavanja. Ekrani vas zapravo mogu dulje držati budnima i čak naškoditi vašem snu. To se također odnosi i na djecu: 54 posto djece spava uz neku vrstu ekrana i zbog toga u prosjeku 20 minuta manje drže zatvorene oči. tako barem kaže istraživanje objavljeno u časopisu Pediatrics7. Stoga, posegnite za doslovnim okretanjem stranica prije nego što ugasite svjetlo.

Čitanje je zarazno

Sedamdeset i pet posto roditelja želi da im djeca više čitaju iz zabave, a oni koji žele potaknuti svoju djecu da postanu knjiški moljci mogu početi s čitanjem naglas kod kuće. Dok većina roditelja prestaje čitati naglas nakon što njihova djeca to sama nauče, izvješće Scholastic-a8 sugerira da bi ih čitanje naglas djeci tijekom osnovnoškolskih godina moglo potaknuti da postanu česti čitači. To znači da će djeca kasnije čitati pet do sedam dana tjedno iz čiste zabave.

Uživanje u zabavi

Knjige pružaju jednu od najzanimljivijih zabava na planetu. Kao što je pisac Stephen King rekao: "Knjige su jedinstvena magija." Jeste li ikada imali knjigu koju naprosto niste mogli ispustiti iz ruke? Jeste li se ikada toliko zaokupili pričom da niste otišli na ručak iako je želudac radio "kao lud"? Postoje milijuni nevjerojatnih knjiga i doslovno za svakoga postoji savršen žanr za čitanje – od fantastičnih romana i klasične književnosti do vodiča za samopomoć i poslovnih knjiga. Birajte. Stoga se povremeno odmaknite od svog pametnog telefona, otvorite stranice knjige i zaronite u riječi.


Poboljšava komunikacijske vještine

Sposobnost učinkovite komunikacije ključna je životna vještina. Jedno je istraživanje9 otkrilo da 69% poslodavaca želi zaposliti ljude s vještinama poput učinkovite komunikacije. I što je ovdje dobra vijest? Jedna od ključnih prednosti čitanja je to što nam pomaže da bolje komuniciramo. Svakodnevno čitanje može poboljšati naše komunikacijske vještine na nekoliko načina. Na primjer, čitanje može utjecati na vaše pisanje i povećati vaš vokabular. Kada čitamo dobro napisano djelo, prirodno promatramo njegov stil pisanja i kompoziciju. Ove karakteristike neizbježno prodiru u naše pisanje. Štoviše, studije pokazuju da oni koji redovito čitaju imaju tendenciju razvijanja velikog vokabulara. Čitajte više, bolje komunicirajte i poboljšajte svoj život!

 


1. https://news.gallup.com/poll/388541/americans-reading-fewer-books-past.aspx
2. https://n.neurology.org/content/81/4/314
3. https://www.science.org/doi/abs/10.1126/science.1239918
4. https://www.wired.com/2014/05/reading-on-screen-versus-paper/
5. https://n.neurology.org/content/81/4/314.short
6. https://www.telegraph.co.uk/news/health/news/5070874/Reading-can-help-reduce-stress.html
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4306800/
8. https://www.scholastic.com/content/dam/KFRR/PastReports/KFRR2015_5th.pdf
9. https://www.cengagegroup.com/news/press-releases/2019/new-survey-demand-for-uniquely-human-skills-increases-even-as-technology-and-automation-replace-some-jobs/

 

Komentari

(0)
Još nema komentara. Budite prvi koji će komentirati.
Pošalji komentar

Ocijeni članak

Ocijeni proizvod

Vaš email koristitit će se samo u svrhu odgovaranja na Vaš komentar.